• Banner-12.png
 • Banner-02.png
 • Banner-06.png
 • Banner-09.png
 • Banner-10.png
 • Banner-07.png
 • Banner-04.png
 • Banner-01.png
 • Banner-05.png
 • Banner-08.png
 • Banner-03.png
 • Banner-11.png

31.2 km, n/a


Foto's: Google+ Album

ir. C. Lely In 1924 werd, aan de hand van de plannen van ir. C. Lely, begonnen met de aanleg van de Korte Afsluitdijk. Deze liep van de van Ewijcksluis naar het west Wieringen. Dit project was een proefproject om ervaring op te doen voor de aanleg van de Afsluitdijk. Nadat het project, na een aantal tegenslagen uiteindelijk gereed was, kon in januari 1927 begonnen worden met de aanleg van de Afsluitdijk.

Op 28 mei 1932 werd de dijk gesloten. Het IJsselmeer was geboren en de inpoldering kon beginnen. En 72 jaar later zijn in dit IJsselmeer een 4-tal mooie polders te vinden. Wieringermeer, Noordoostpolder, Oostelijk Flevoland, Zuidelijk Flevoland en misschien in de toekomst ook nog de Markerwaard. Maar voordat heel het IJsselmeer droog gelegd word wil ik nog minstens 1x de afsluitdijk gelopen hebben.

Vandaag was dan de dag. Om 05:15 ging de wekker en spong uit de veren en laat de rest van het gezinnetje lekker slapen. Om 06:00 komt Nancy en we vertrekken samen richting Den Oever. We praten wat over de voorbereidingen voor de Nijmeegse 4-daagse en al snel zien we verkeersborden met Den Oever erop. We parkeren de auto op de parkeerplaats bij het VVV-kantoor bij de haven. Met een 'Jan Pelleboer' blik aanschouw ik de weersomstandigheden. Een lekker windje kracht 2-3 uit het noord-oosten en hier en daar een wolkje aan de hemel. We maken ons klaar voor de tocht en gaan snel op weg. Al snel merken we dat de wind het wandelplezier op de dijk niet ten goede zal komen en besluiten terug te gaan naar de auto en vanaf de andere kant te starten.

 

Na het passeren van de Lorentzsluizen zetten we de auto neer bij Kornwerderzand. Vanaf de parkeerplaats lopen we richting de brug over de A7. Nu komen we op het fietspad dat ons richting Den Oever zal brengen.

 

 

 

Bij Kornwerderzand zijn twee complexen gebouwd met totaal tien sluizen (de Lorentzsluizen) die ervoor moeten zorgen dat overtollig water in de zee geloosd kan worden. De sluisschuiven zijn goed te zien en bij een nadere inspectie zijn deze schuiven toch wel imposant. Na het passeren van de sluizen heb je het spannenste deel van de route wel gehad en er volgt een lange rechte weg. Wij zijn er in iedergeval helemaal klaar voor.... Lang en Saai!!

 

Opeens is daar het moeilijkste en ook het afwisselenste gedeelte van de route. Eerst een scherpe bocht naar rechts gevolgd door een bocht naar links. Ja ja, het moet niet gekker worden!! Na het passeren van het Texaco tankstation volgt er weer een stukje fietspad. Omdat het helder weer is kunnen we de uitkijktoren bij het monument al zien staan. Maar voorlopig zijn we daar nog niet. Opeens komt er vanuit het niets een grote groep wandelaars. Als zij vanaf Den Oever zijn komen lopen zijn ze al even onderweg. Wij hebben in iedergeval nog een lekker stukje voor de boeg.

 

Vanaf de dijk kun je overigens Den Helder en Texel goed zien liggen. Na een tijdje op de dijk gelopen te hebben dalen we weer af naar het lager gelegen fietspad en filosoferen we weer verder over de gekste dingen zoals:

 

- Waarom gaan alle fietsers richting Friesland en komt er (bijna) niemand terug?
- Waarom is aan een kant van het fietspad een strookje gras van +/- 30cm gemaaid, en de rest niet?
- Hoe zou het zijn om op een fietspad van 30km lang in het midden strepen te mogen zetten?
- Wie heeft het hekje, dat bestaat uit om de 4 meter een paaltje en met een ketting ertussen, gemaakt en hoelang zijn ze daar mee bezig geweest?
- Waarom komen we zo weinig wandelaars tegen?

 

En voordat je het weet ben je alweer bij het monument. Even tijd voor een heerlijk kopje thee met een nog lekkerder stukje appeltaart. Na een klein half uurtje stappen we weer op en beginnen aan de laatste 6 kilometer. We hebben het tempo er lekker in en voordat we het weten passeren we de sluizen bij Den Oever. Deze sluizen bestaan uit drie complexen met in totaal vijftien sluizen (de Stevinsluizen).

 

  

 

Nancy heeft de afgelopen uren nog niet genoeg kunnen praten en belt even met Karin (wandelmaatje van Nancy). Ik loop nog een stukje door de haven in. Nu is het echt tijd voor een lekker uitsmijter en lopen richting Visrestaurant Basalt. Een mooi restaurant met uitzicht op de haven en de noordzee. Aan de andere gasten te zien moet de kwaliteit wel goed zijn. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik blij dat mijn uitsmijter ham/kaas niet naar vis smaakt. Nadat we de borden voorzichtig hadden afgelikt (want dat mag denk ik niet bij Villeroy & Boch servies) zijn we richting het busstation van Den Oever gelopen. Aangekomen bij de bushalte registreer ik een afstand van 30,4 kilometer met een gemiddelde van 5.2km/uur.

 

Tijdens de terugreis met de bus zie je dan pas echt wat voor afstand je gelopen hebt. Eigenlijk gek dat je dat voor de lol doet. Maar zo heeft iedere gek zijn gebrek! Ik heb dit gebrek nu eenmaal. En om heel eerlijk te zijn viel mij de route 100% mee. Niet overdreven lang en ook zeker niet saai. Waarschijnlijk gaat deze tocht wel worden opgenomen in mijn jaarlijkse wandelprogramma.

 

DaGaroete Hans.