• Banner-04.png
 • Banner-06.png
 • Banner-09.png
 • Banner-01.png
 • Banner-12.png
 • Banner-08.png
 • Banner-03.png
 • Banner-05.png
 • Banner-02.png
 • Banner-07.png
 • Banner-10.png
 • Banner-11.png

 Geen kaart beschikbaar.


Lengte: 30.0 km
Foto's: Geen foto's (sorry)


Het is half zes als de wekker gaat. Buiten hoor ik de wind tegen het huis beuken. Eigenlijk is het geen weer om te gaan lopen, maar besluit toch te gaan. Exact om 6:00 uur sta ik bepakt en bezakt buiten. Klaar voor weer een leuk wandelingetje. Vandaag probeer ik naar de Leiderdorpsebrug te lopen en weer terug. Leiderdorp is zo'n 15 Km en een retourtje komt dan op 30 Km. De eerste kilometer gaat lekker maar dan begint het al te regenen. Geen probleem!! Rugzak open regenpak eruit...... Regenpak?!?!? Waar is dat ding nou weer gebleven? Ik weer terug om de achtergebleven regenkleding op te halen. Thuis aangekomen is het gestopt met regenen en ik kan alles netjes opbergen in mijn rugzak. De reis kan nu echt beginnen.

Ik loop via de Noorderkeerkring Alphen aan den Rijn uit richting het Spookverlaat. De wind waait hier lekker over het vlakke polderlandschap met als enig doel een 1 meter 92 lange wandelaar. Windkracht 5 tot 6, lekker als je de wind van voren hebt. En dan opeens een bocht naar links. Een paar honderd meter de wind vol in de flank. Na 2x een 'bijna sloot ervaring' ben ik maar aan de rechterkant van de weg gaan lopen. Dan heb ik een meter of 4 speling voordat ik echt in het water lig. Na een aantal kilometer over de Galgweg gelopen te hebben steek ik de Gemeneweg over en kom langs de Rooie wip. Een watermolen uit 1876 die in 1994/1995 grondig gerestaureerd werd. Mooi voor op de foto! Helaas is het nog erg donker en zal er alleen een zwart plaatje over blijven. Dan maar weer door over de Vierheemskinderenweg op. Beulend tegen de wind in. Gelukkig is het nog steeds droog, anders was de lol er echt al af geweest. Omdat het weiland te drassig is om normaal overheen te lopen besluit ik het fietspad te volgen in plaats van een stukje natuurgebied dat zeker in het voorjaar de moeite waard is. Later dit jaar zal ik er zeker nog een keer wandelen en wat foto's maken.

Ik vervolg mijn weg richting Hazerswoude Rijndijk (Groenedijk) waar ik tot maart 2000 gewoond heb. Even genoeg van het bulderend geweld. Nu is het tijd voor een beetje beschutting tussen de huizen. Langs de brouwerij van Heineken waar het gerstschuim als grote sneeuwvlokken door de hekken waait. Snel richting Leiderdorpsebrug alwaar ik de wind (letterlijk) de rug kan toekeren. In Leiderdorp eet ik langs de Oude Rijn nog even een lekker broodje en stap vervolgens maar weer snel op. In de lucht hangen wat donkere wolken die niet veel goeds voorspellen. Een paar minuten later valt de regen lekker naar beneden. Gelukkig had ik mijn regenpak nog even opgehaald. Ik krijg er weer helemaal zin in. In Kouderkerk aan den Rijn kom ik namelijk een postbode tegen, over zijn stuur gebogen, trappend voor wat hij waard is. En ik??? Ik heb lekker wind mee... Via Gnephoek, smolenaarsbrug loop ik richting Alphen aan den Rijn. Over de Prins Bernhardlaan en langs het station loop ik maar snel naar huis.

Het weer mag dan bijzonder slecht geweest zijn, maar ik heb toch weer genoten. Heerlijk!!

DaGaroete Hans.