• Banner-02.png
 • Banner-05.png
 • Banner-06.png
 • Banner-07.png
 • Banner-03.png
 • Banner-12.png
 • Banner-10.png
 • Banner-01.png
 • Banner-04.png
 • Banner-09.png
 • Banner-11.png
 • Banner-08.png

30.7 km, 05:11:59


Foto's: Google+ Album

Het weer zou, in tegenstelling tot mijn eerdere wandelingen van dit jaar, droog en zonnig worden. Als ik om 6 uur de deur achter me in het slot trek zie ik een heldere hemel vol sterren en een maan. Ik gan vandaag voor een retourtje Leiderdorp. Via de A. van Leeuwenhoekweg loop ik naar de Eikenlaan en vandaar naar de Hoorn. Toen ik gisteren met de auto langs de Oude Rijn reed bedacht ik me dat het al lang geleden was dat ik hier gelopen had. Vandaar dus deze route. Het jaagpad is een aantal jaren geleden opnieuw aangelegd. Maar het is zeker geen nieuw pad. In 1664 is van Leiden tot Utrecht langs de Oude Rijn het jaagpad aangelegd voor een snelle en geregelde verbinding tussen de steden. Veel delen van dit jaagpad zijn gelukkig bewaard gebleven en je ziet er daarom ook veel wandelaars gebruik van maken. Het is bijna windstil en de Oude Rijn is, op een paar kleine golfjes van watervogels na, zo glad als een spiegel. Achter me kleurt de hemel al rood door de opkomende zon. Inmiddels is het alweer 7 uur en ik kom aan bij de Koudekerkse brug. 

Ik steek de Koudekerkse brug over en ga aan de andere kant van de Oude Rijn verder. Voordat ik Koudekerk uit loop kom ik langs het Oude Veerhuis. Het veerpont was een onderdeel van de verbinding tussen tussen Amsterdam en Rotterdam die aanvankelijk door Koudekerk liep. De pont is er niet meer en de eerste kilometers zijn er ook geen bruggen meer. De eerste brug die mij over de Oude Rijn kan brengen is de brug van de A4. De brug passeer ik en loop verder naar de leiderdorpse brug. Deze brug was vroeger voor zowel trekschuiten als passanten van de brug een tolbrug. Voor mij zou het een dure dag geweest worden omdat ik zowel via het jaagpad loop en de brug over steek. Langs een klein stukje Nieuwe Rijn loop ik naar de Leidse watertoren. Deze watertoren uit 1908 wordt al jaren niet meer gebruikt. De toren één van de eerste watertorens in Nederland is met een skelet van gewapend beton en gelukkig staat deze watertoren op de monumentenlijst. Onder de toren eet ik even een broodje. Hier kom ik nog een wandelaar tegen. Hij gaat dezelfde route lopen die ik zojuist heb gehad. In Alphen aan den Rijn zal hij op de trein stappen richting Leiden. Zijn streven is vandaag om 25 km te lopen.

Maar de reis moet verder. Via de Roomburgerweg loop ik langs het Rijn-Schie Kanaal richting naar Polderpak Cronesteyn. Via dit park loop ik richting de A4 en loop over het Grote Polderpad langs het spoor. Als ik bij de Ommedijkseweg aankom steek ik de N11 onderdoor ga aan de zuidkant van de N11 lopen. Voor het bruggetje ga ik rechtsaf. Maar na het bruggetje staal een nieuw bord. Ik loop nog even terug en bekijk het bord. Het is een bord dat aangeeft dat hier een Boerenlandpad is. Deze route is nieuw voor mij en besluit deze te gaan volgen. Helaas is de route niet erg goed aangegeven en na het derde hek waar ik overheen klim zijn de routeaanwijzingen verdwenen. Tot mijn broekspijpen in de blubber loop ik naar de eerste de beste boerderij en ga daar dan maar via de Weipoortseweg verder. 

 

Via de Weddeweg loop ik naar de Burmadeweg. Bij het Zwetslootpad staat weer een bordje van het Weipoortse Boerenpad. Nu is mij de route wel duidelijk. Na het derde hek had ik gewoon van de dijk af moeten lopen richting het Zwetslootpad. Toch maar eens opzoek naar een boekje met alle Boerenlandpaden. Vanaf de Burmadeweg ga ik richting De Wilck. De Wilck is een typisch veenweidegebied. De Slingerwetering die door het gebied loopt maakte vroeger deel uit van de loop van het veenstroompje de Wilck. De Wilck is een belangrijke pleisterplaats voor de kleine zwaan. Ook voor de smient is het gebied van betekenis als overwinteringsgebied en rustplaats.

Niet dat ik er veel verstand van heb hoor. Ik ben blij dat ik een huismus van een stuisvogel kan onderscheiden. Maar deze wijsheid werd me verteld door een vogelaar die bij De Wilck aan het spotten was. Na 15 minuten vogelaarles kijk ik weer heel anders naar deze fladderaars. De smienten zijn op doorreis naar noordelijke gebieden terwijl de weidevogels weer langzaam binnendruppelen om hier te gaan broeden. Maar goed, ik moet verder schrijf nog even wat steekwoorden op. Nog geen paar honderdmeter verder staat een camper in de kant. Een echtppaar gewapend met verrekijker en statief stapt uit. Ze vragen me de weg naar De Wilck. Vol trots vertel ik de goede man wat nuttige informatie en wijs hem op de broedende wilde eend vlakbij de ingang van het natuurgebied.

Ik steek de Gemeneweg over en loop over de galgweg en het Spookverlaat langs de observatiehut en ooienvaarsnest. Een paar honderd meter verder kan ik al de kruiskade op. Dit is een nieuwe toegang tot de Kruiskade. Via het met houtsnippers bestrooide pad gaat het richting Alphen aan den Rijn. Het laatste stukje gaat door de wijk Kerk en Zanen. En dan ben ik weer thuis.

Het weer viel vandaag een beetje tegen. Het begon met een heldere hemel maar al snel was eer een grijze massa over het land te zien. Tegen de klok van 10 uur prikte de zon er soms even doorheen. Vandaag staat er 30,7 kilometer op de teller. 


DaGaroete Hans.