• Banner-11.png
 • Banner-09.png
 • Banner-03.png
 • Banner-10.png
 • Banner-06.png
 • Banner-07.png
 • Banner-12.png
 • Banner-01.png
 • Banner-02.png
 • Banner-05.png
 • Banner-04.png
 • Banner-08.png

35.7 km, n/aGoogle+ Album

Vandaag is er weer tijd voor een Koek & Lopie Winterwandeling. Gestart wordt er vanuit Jeu de Boer in Hazerswoude. Even over 8:00 uur parkeer ik mijn auto op het nog lege parkeerterrein. Onder het genot van een vers kopje koffie kijk ik hoe de eerste wandelaars voor de 36 km zich aanmelden. Onder de wandelaars ook een oude bekende, Jan Visser uit Ter Aar.
Niet iedereen zal het verhaal kennen maar het volgende was het geval. In 2012 liep ik mee met de 16 km wandeltocht tijdens de 20 van Alphen.
Al snel na de start liep ik vooraan, op een wandelaar na. Dat was dus Jan Visser. Omdat ik best pittig doorloop dacht ik deze man even in te halen. Niets was minder waar en het inhalen liep uit op een teleurstelling. Jan verdween in de verte uit het zicht en liep uiteindelijk in een tijd van 1 uur en 56 minuten, 4 minuten eerder dan ik, over de finish.
 
De route langs de Wijde Aa is geweldig. Je kan er voor kiezen om over het fietspad te lopen maar het uitzicht vanaf de dijk, waar je tegenwoordig goed kan lopen, is werkelijk prachtig. De keuze is dus snel gemaakt.
Met de wind in de rug en de zon op de bol is het overigens heerlijk wandelweer.
Een stuk verder loopt de route verder over de dijk richting Hoogmade. Nu is het gras daar lekker kort maar als je over 3 maanden, als de Boerenlandpaden weer open zijn, loopt staat hier het gras een meter hoog.
 
   
 
Op het fietspad richting Leiderdorp wemelt het van de wandelaars. Geweldig om zo'n fietspad gevuld te zien met wandelaars. Al die wandelaars geven mij weer een doel! De inhaalslag is begonnen. Tja, ik kan dat gewoon niet laten.
Bij een paar wandelaars blijf ik even plakken voor een praatje maar ga daarna snel weer door. Niet omdat het niet gezellig maar omdat het in een T-shirt nog wel fris is al je niet bezig bent. Het tempo gaat er dan weer ook flink in.
 
De route loopt verder langs de Oude Rijn richting Koudekerk. Aan de overkant van het water lopen tientallen wandelaars die ook meedoen aan de Koek & Lopie Winterwandeling. Na het passeren van de Koudekerksebrug kom ik Ruud en Penny tegen (Evenementen EHBO'ers). Zij wijken een klein stukje van de route af om bij Café de Hoek iets te gaan drinken. Ik loop door en loop, nu aan de andere kant van het water, langs de Oude Rijn richting Hazerswoude Groenendijk.
 
Na het passeren van het tunneltje onder de N11 door kom ik mijn overbuurvrouw tegen die even wat eten op een bankje. Even een korte babbel zorgt ervoor dat ik de laatste paar kilometer met haar meeloop richting Jeu de Boer. Wat grappig is dat ze beide het gebied niet kennen terwijl ze uit Alphen aan den Rijn komen. Zo zie je maar, er valt nog zoveel te ontdekken in je eigen omgeving.
 
    
 
Bij het oversteken van de Gemeneweg en het oplopen van de Galgweg zien we de grote hoeveelheid auto's die langs de Galgweg geparkeerd staan. Het lijkt erop dat de wandelaars de Koek & Lopie gevonden hebben. Het weer speelt natuurlijk ook een grote rol.
Bij Jeu de Boer staat Doggy Dike te spelen voor de wandelaars die het terras helemaal gevuld hebben. Wij zoeken even een plekje en nemen de tijd over lekker van de zon te genieten. De chocolademelk met slagroom en het Hazerswoudje zijn natuurlijk ook heerlijk maar kunnen niet op tegen het heerlijke winterzonnetje.
 
 
Vandaag was het weer 36 km genieten en de opkomst was weer grandioos. Ik hoop dat alle wandelaars net zo hebben genoten als ik dat vandaag gedaan heb.
Op de tweede paasdag is alweer de laatste Koek & Lopie van dit jaar.
Volgend jaar zijn we er natuurlijk weer met een nieuwe serie Koek & Lopie Winterwandelingen. Kijk op de website www.koekenlopie.nl voor meer informatie.

DaGaroete Hans.