• Banner-07.png
 • Banner-12.png
 • Banner-09.png
 • Banner-06.png
 • Banner-02.png
 • Banner-10.png
 • Banner-11.png
 • Banner-01.png
 • Banner-04.png
 • Banner-08.png
 • Banner-05.png
 • Banner-03.png

37.2 km, n/aGoogle+ Album

Vandaag staat de Groene Hard- en Wandelloop 2017 van IJsclub Zoeterwoude op het programma. Omdat ik een iets langer rondje wil lopen dan de 20 km die ik tijdens de Groene Wandelloop kan kiezen en omdat de wandeltocht pas om 08:00 uur start zal ik beginnen met een kleine warming-up.
De auto parkeer ik op de Weipoort en start vanaf daar de wandeling richting Natuurgebied de Wilck. Het is nog erg donker en mistig, maar ondanks de mist zijn de sterren duidelijk zichtbaar. Vanuit de vogelkijkmuur kan mooi over de mist heen gekeken worden en zie je daken, boomtoppen en kerkentorens in de omgeving. Tja, je moet er bij zijn geweest, want foto's zijn helaas niet gelukt.
Vanaf de Vierheemskinderenweg richting Hazerswoude-Dorp is een geweldig mooi stuk door het weiland. Een klein nadeel is wel dat het gras erg nat is en dat het water nu echt in mijn waterdichte wandelschoenen blijft. Aan het einde van de route door het weiland gaan de schoenen even uit om het overtollige water er even uit te gooien.
 
 
Via Hazerswoude-Dorp en de Bent loop ik naar zuivelboerderij Veldhoeve en trakteer mezelf op drie flessen Loeiverse Drink Yoghurt. Na de korte stop vervolg ik mijn route over de stijlrandroute. Weer worden mijn wandelschoenen getest op waterdichtheid Na een paar kilometer kom ik aan bij IJssalon de Jong waar ik mijn schoenen nogmaals leeg gooi en mijn sokken uitwring. Je moet ook geen blaargevoelige voeten hebben, want dan had je nog wat extra stops kunnen maken. Via de Weipoort en het Kerkvaarstpad loop ik naar IJsclub Zoeterwoude. Vanaf hier zal ik de 20 km route gaan lopen van de Groene Hard- en Wandelloop. Omdat ik al wat laat ben sla ik de koffie even over en kan ik beginnen aan mijn 20 km tocht. Het is even wennen om met een routebeschrijving te lopen maar als je dat een beetje onder de knie hebt lukt dat best aardig. Gelukkig zit er ook een routekaart bij dat al een goed beeld geeft van de route.
 
  
 
Ik dacht dat ik de meeste wandelpaden zo langzamerhand we wist te vinden maar  bij het oude Klooster (Langs de A4 bij Voorschoten) kom ik toch weer een nieuwe tegen. Ik loop voor het Klooster langs richting de geluidswal langs de A4. Bij deze geluidswal sla ik linksaf en uiteindelijk kan ik via drijvende pontons onder de A4 door. Een leuke stukje route dat een goed alternatief is voor de passage langs de normale weg richting Voorschoten (N206).
Dit (voor mij) nieuwe stukje wandelpad wordt gevolgd door een stuk dat normaal niet toegankelijk voor wandelaars, maar ik kom uiteindelijk uit op de Laan van Oud Raadwijk. Aan het einde van deze weg wordt ik weer getrakteerd op een mooi stuk door de weilanden. Ik dacht eindelijk mijn schoenen een beetje droog te hebben maar door het natte gras hoor ik mijn voeten alweer soppen in mijn schoenen. 
Bij deze een oproep aan alle wandelschoenfabrikanten om het testteam uit te breiden met een wandelaar. Hierbij meldt ik mezelf vrijwillig aan!
 
   
 
Na een lang gedeelte over het asfalt kom ik weer aan bij Zuivelboerderij Veldhoeve. Het is er nu drukker dan vanochtend en sluit me even aan bij een groepje fietsers. De schoenen gaan weer even uit met de hoop dat deze iets kunnen drogen. Wat ik ook weet is dat er straks weer een gedeelte door het weiland komt. Je moet toch iets doen als je lekker onderuit gezakt in het zonnetje zit en geniet van een lekkere kop koffie.Na 10 minuten ga ik verder.
Het weiland is nog net zo nat als vanochtend en bij IJssalon de Jong zal ik het water er weer uitgooien. Nu is het al flink druk met dagjesmensen die even een ijsje komen eten. De mensen kijken me vreemd aan als ik mijn schoenen uittrek en het water eruit giet en mijn sokken uitwring. Na de verschoning is het nu wel tijd voor een lekker ijsje.
Als likkend aan mijn welverdiende ijsje ga ik verder en kom daarbij veel hardlopers tegen die meedoen met de Groene Hardloop. Op het Korte Kerkpad wordt het een beetje lastig omdat naast de vele hardlopers ook wandelaars (in tegengestelde richting) lopen en ook de zondagsfietsers een plekje nodig hebben op het smalle pad. Maar, alles lijkt gemoedelijk te gaan en iedereen maakt gewoon een beetje ruimte.
 
 
Het laatste stukje naar Zoeterwoude heb ik vanochtend ook al gelopen en na een paar kilometer kom ik weer aan bij het vertrekpunt van de Groene Hard- en Wandelloop, IJsclub Zoeterwoude. De mist heeft de afgelopen uren plaats gemaakt voor een heerlijk zonnetje en ik ga even op een bank in de zon zitten. Op het sportterrein is het erg druk met met hardlopers die zijn teruggekomen van hun ronden. Ik zie de deelnemers van de 11 km binnenkomen en ook de eerste wandelaars komen binnen. Wat heeft een mens nog meer nodig dan een beetje gezelligheid, een kopje koffie en een bankje in de zon? Niet veel meer toch?
 
Na een halfuurtje loop ik de laatste 3 km naar mijn auto en dan snel naar huis. Tijd voor een verfrissende douche en het laten drogen van mijn schoenen.
 
 
DaGaroete Hans.