De Honda VTR1000F werd in 1997 geïntroduceerd met een geheel nieuwe 90-graden V-twin-motor en een HMAS (Honda Multi-Action System) vork en schokbreker. De motor luidde ook verschillende nieuwe ontwerpconcepten voor Honda in, zoals het semi-draaibare frame, waarbij de motor een gespannen onderdeel is met de achterbrug er rechtstreeks op vastgeschroefd. Andere innovaties waren zijradiatoren, enkelgegoten motorbehuizing, drijfstangen met kolomschroeven in plaats van moeren en 38 mm inlaatkleppen, de grootste die Honda ooit ooit op een productiemotor heeft gebruikt. Het had de grootste carburateurs ooit op een productiemotorfiets (48 mm).

Om onregelmatigheden in de respons te verhelpen die typisch zijn voor grotere V-twin-motoren, bedacht Honda verschillende nokkenasprofielen en afmetingen van het inlaatspruitstuk voor de twee cilinders, en de vermogensregeling van de motor werd geprezen in motoronderzoeken.

Modelgeschiedenis

In 1999 kreeg de VTR1000F nieuwe zilveren wielen. Vanaf modeljaar 2001 introduceerde Honda een aantal upgrades. Deze omvatten het vergroten van de tank van 16 liter (4,23 US gallon) naar 19 liter (5,02 US gallon), interne aanpassingen aan de voorvork, zwarte wielen, kleinere richtingaanwijzers en een minder extreme rijpositie (dankzij licht hellende clip-on bars ). Een nieuw LCD- dashboard omvatte het brandstofpeil, de motortemperatuur, dubbele dagtellers, kilometerteller en klok. Een startonderbreker van het Honda Ignition Security System (HISS) werd ook standaard.
Het Amerikaanse model “Superhawk” heeft nooit de grotere tank gekregen, maar heeft in plaats
daarvan de oorspronkelijke 16 liter (4,2 US gallon) behouden.