• Banner-08.png
 • Banner-11.png
 • Banner-05.png
 • Banner-09.png
 • Banner-04.png
 • Banner-02.png
 • Banner-10.png
 • Banner-01.png
 • Banner-03.png
 • Banner-06.png
 • Banner-07.png
 • Banner-12.png

Datum: 30-06-2008
Bron: https://www.vroom.be/


De motormarkt kent een succesvolle vooruitgang, maar motorrijders, blijf realistisch: de verkoopcijfers worden voornamelijk benadrukt door de scooters. En vanzelfsprekend spreekt men hier grotendeels over de 125cc, omwille van het rijbewijs. Deze cilinderinhoud, die trouwens toereikend genoeg is in de bebouwde kom en die de files bespot, vertoont zijn grenzen van zodra men zich van de stad verwijdert.

De pendelaars die absoluut mobiel willen blijven, zullen zich tot andere dappere modellen moeten richten. En keuze is er genoeg met exemplaren die binnenkort tot 700cc lopen, en zelfs tot 800cc voor de Gilera GP800. Wij hebben beslist om hier twee modellen te testen, die bijna gelijksoortig zijn, maar met een verschillende cilinderinhoud. De Peugeot Satelis, aangezien het over hem gaat, wordt voorgesteld in 125, 250, 400 en 500cc. Onze keuze ging naar de 250 en de 500. Met het blote oog zijn er maar weinig verschillen.

Profiel van de 125
Men merkt op de 500 dat het voortstuwingsmechanisme en de uitlaat dikker uitvalt, dat het voorwiel één duim groter is en dat een 2de remschijf aanwezig is. Voor de rest, ontdekken wij maar twee luchtkokers, trouwens doeltreffender van verwacht. Niets anders verschilt tussen deze twee broers, beiden zorgvuldig afgewerkt met een mooi resultaat. Aardig getekend, deze scooters genieten van een sobere en attractieve lijn alsook van een dashboard met drie volmaakte wijzers die de buitentemperatuur, de toerenteller en (maar) één dagtrip weergeven. Een nogal diep maar nauw handschoenkastje vervolledigt het dashboard. Een ander bakje verbergt zich in het midden van het stuur, maar de broosheid van zijn dekseltje beneemt de lust er iets in te plaatsen… De kofferruimte verschuilt zich onder de passagierszetel en zou normaal gezien twee integraalhelmen moeten kunnen bevatten. Wij konden er maar één onderbrengen! Maar hij is weliswaar bereidt om al uw documenten of zelfs uw portable te ontvangen. De passagierszetel is jammer genoeg iets te hoog gelegen en geniet op de 500 van een kleine rugleuning. De rijpositie is héél aangenaam, maar de vorm van het stuur is voor verbetering vatbaar al wordt men het vlug gewoon. Het dashboard werd zo ingericht dat het mogelijk is om de voeten plat te laten rusten of naar voren te brengen. De warme lucht die vanuit de 500 aangebracht wordt door de luchtkokers is héél aangenaam in de winter.

Kinderspel

De aanpak van de Satelis is, net zoals voor elke scooter, verbluffend eenvoudig. Contact, rem, starter, gas geven en daar gaan we. Een aangenaam kinderspel. De 250 start en vermengt zich met gemak en losheid in het verkeer waar hij zich thuis voelt. Men werd verrast en een beetje ontgoocheld: wilskrachtig en doeltreffend, men moet hevig aan het hendel trekken om zijn efficiëntie te voelen. Het comfort is middelmatig met een nogal harde ophanging. Waarschijnlijk de te betalen prijs om te genieten van een uitstekende stabiliteit, gezien het ritme niet in overeenstemming komt met wat deze Peugeot gewend is. Buiten de bebouwde kom, loopt de teller van de Satelis 250 op naar een goede 130 km/h samen met een uitstekend motorgedrag. Levendig en taai, hij laat zich volledig vergeten. Na enkele aangename wandelingen met de Satelis 250, waren wij verleid door zijn werkelijke polyvalente houding. Alle Satelis modellen bevatten (bijna) dezelfde afmetingen en deze 250, met een voorkomen van een dikke 125, ligt vlotjes in het verkeer. Onze afspraken vervoerden ons van Brussel naar Charleroi, van Charleroi naar Tournai om terug naar het startpunt te gaan. Autosnelweg? Absoluut niet benauwd! Dankzij zijn flink armbereik en zijn mooie stabiliteit voelden wij ons in geen enkel geval aardig noch gefrustreerd. Niet slecht voor een 250cc…

250 vs 500

Met veel interesse en nieuwsgierigheid brachten wij hem terug naar de importeur om dadelijk met de 500 te vertrekken. Het verschil in kracht wordt onmiddellijk waargenomen daar de topsnelheid met 20 à 25 km/u verhoogd. De Satelis 500 loopt op tot een goede 150 km/u chrono, wat hem een betere rol dan figurant biedt op de autosnelweg. Dit chassis aanvaardt zonder een spier te vertrekken deze aanzienlijke krachtsverhouding. Nooit was hij nalatig, en een dergelijke verbetering qua prestatie kan niet ingebeeld worden zonder een aangepast remsysteem. En hier slaat een andere toon aan met twee remschijven vooraan en met een perfecte bediening ervan. Krachtig, taai, gemakkelijk te doseren, geen enkele kritiek kan uitgesproken worden over de remcapaciteit van de Satelis 500, in dusdanige mate dat men zich afvraagt indien onze 250 geen gebrek had.

En... welke?

De Satelis 500 behoudt alle kwaliteiten van de 250 maar de verhoging in gewicht laat zich waarnemen. Men voelt hem minder levendig in de files. En dit verschil ondervindt men bij de overgang van de ene naar de andere versie: niets dat koopvernietigend is, en indien men enkel met de 500 rijdt, zal men hem nooit lomp vinden. Men verwijt hem wel de trillingen van de motor. En het is overduidelijk in vergelijking met de 250, maar zelf zonder deze referentie is het rijgedrag heel wat minder aangenaam. De 500 rechtvaardigt zijn aankoop (€ 5.999) enkel indien u lange ritten op de autosnelweg rijdt. De 250 hoeft ruimschoots voor de kortere trajecten, vertoont zich aangenamer en is iets beweeglijker in het verkeer, voor een beperkte prijs (€ 4.499) en een gering verbruik.