• Banner-05.png
 • Banner-02.png
 • Banner-10.png
 • Banner-01.png
 • Banner-06.png
 • Banner-12.png
 • Banner-07.png
 • Banner-03.png
 • Banner-11.png
 • Banner-08.png
 • Banner-04.png
 • Banner-09.png

Eisen kleding

Draag tijdens het wandelen vooral makkelijk zittend en niet knellende kleding van bij voorkeur katoen, tricot of wol. De kleding moet transpiratievocht goed kunnen opnemen. Kleedt u naar de weersomstandigheden.

Als het buiten wat kouder is kunnen er meerdere lagen kleding over elkaar worden gedaan zodat u, wanneer u het want krijgt, laag voor laag kunt uittrekken. Bij regent heeft u waterafstotende-, winddichte- en toch ventilerende kleding nodig. Een lichte regenjas of een poncho i.c.m. een regenbroek. Probeer het bovenlichaam droog te houden. Draag geen schurende kleding zoals spijkerbroeken met dikke stiksels in b.v. het kruis.

Bij warm weer kan luchtige hoofdbedekking een verademing zijn. Maar denk er wel om dat het hoofd de warmte wel kan afvoeren.

Ondergoed

Voor mensen die nogal snel last hebben van transpireren is het raadzaam om ondergoed te dragen dat vocht goed opneemt en dat niet schuurt in de liezen. Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar ondergoed met langen pijpen. Deze hebben namelijk heen schurende elastieken in de liezen. Voor de dames is het aan te raden een goede sport-BH te dragen. Hier heb ik nog geen ervaring mee. Maar wat niet is kan wel komen.

 

Sokken

Een goed gekozen sok is een belangrijke voorwaarde voor een fijne wandeling, hike- of trektocht. De juiste sok vult het comfort van uw wandelschoenen aan. Zo loopt u prettiger en voorkomt u blaren.

Let bij het kopen van wandelsokken op de volgende zaken:

 • Passen de sokken bij u? Bent u man of vrouw, transpireert u veel of weinig, heeft u een brede of smalle voet, bent u licht of zwaar en dergelijke.
 • Passen de sokken bij de soort tocht die u wilt ondernemen? Ook uw schoenkeuze zal daardoor worden bepaald, en schoenen en sokken moeten goed bij elkaar passen. Een zware bergschoen vraagt bijvoorbeeld een dikkere sok met een hoge dichtheid.
 • Passen de sokken bij de omstandigheden waarin u ze wilt gebruiken? Denk aan zomer, winter, vochtig of droog klimaat en dergelijke.

Sokkenfabrikanten hebben de laatste jaren heel wat vernuft gestoken in research. Daardoor is er nu een reeks aan uitgekiende sokken. Voor iedereen, voor iedere soort tocht en voor allerlei omstandigheden. De prijs van een goede wandelsok ligt tussen de 15 en 30 Euro. Duurder kan altijd, goedkoper kan misschien tijdens de uitverkoop of bij prijsstunts, maar verder zou ik u bij een lagere prijs aanraden goed op te letten of de sok wel aan de eisen voldoet.

Welke functies hebben wandelsokken nu eigenlijk?

1) Uw voeten droog houden.

Een belangrijke factor bij het ontstaan van blaren is dat uw voeten langdurig (te) vochtig blijven door de transpiratie van uw voeten. Daarom is het belangrijk dat de transpiratie voldoende van uw voet wordt afgevoerd.

2) Wrijving voorkomen.

Naast vocht is de inwerking van druk en wrijving de belangrijkste factor voor het ontstaan van blaren. Het transpiratievocht maakt je huid week, druk en wrijving doen vervolgens de blaar ontstaan. De kans op wrijvingsblaren, vooral op de hiel, is te verminderen door de wrijving tussen sok en schoen te minimaliseren. Ook is het belangrijk dat je sokken goed passen, en je moet dus goed letten op de juiste maat.

3) Schokdemping.

Tijdens een lange wandeling krijgt je lichaam vele duizenden keren een schok te verwerken, die veroorzaakt wordt door de landing van je voet op de ondergrond. Zowel je schoen als je sokken kunnen helpen bij het dempen van die klappen. Goede wandelsokken hebben daarom een verdikt voetbed, dat meestal bestaat uit badstof of een dubbel gebreide laag.

4) Je voeten op een prettige temperatuur houden.

Hierover kunnen we kort zijn: de sokken die je draagt moeten passen bij de buitentemperatuur waarin je loopt. Uiteraard zul je lopend op sneeuw of ijs warmere sokken willen dragen dan wanneer je een wandeling in de tropen maakt.

Enkele tips

Naast een paar goede schoenen en sokken kunnen ook de volgende maatregelen je helpen je wandeling comfortabel te laten verlopen:

Trek tijdens een rustpauze je sokken en schoenen een poosje uit. 

Wissel zo nodig halverwege de dag je sokken en laat vochtige sokken opdrogen 

Draag eventueel losse vochtopnemende inlegzolen. Ze zijn tegenwoordig in alle soorten en maten te koop. 

Was je sokken regelmatig zodat zweet en vuil eruit verdwijnen en de sok veerkrachtig blijft. Let daarbij goed op het wasvoorschrift. Gebruik zachte, niet alkalische zeep en spoel met lauw water om vervilten te voorkomen. Veel katoen in je sok is nadelig voor de schokdemping. Katoen houdt vocht vast en vocht verslechtert de demping.