• Banner-05.png
 • Banner-09.png
 • Banner-07.png
 • Banner-01.png
 • Banner-08.png
 • Banner-03.png
 • Banner-11.png
 • Banner-06.png
 • Banner-02.png
 • Banner-12.png
 • Banner-10.png
 • Banner-04.png

19.3 km, 08:22:25


Foto's: Google+ Album

Voor mij is dit weer de eerste wandeling van dit seizoen. Na een half jaar heb ik mijn schoenen weer uit het vet gehaald en kunnen de eerste maanden weer aan de slag. Met zo'n eerste wandeling moet je toch weer opgang komen. Niet alleen wat afstanden betreft maar ook het ochtendritueel is weer even wennen. Om 05:30 de wekker zetten en daarna om 06:00 uur de eerste stappen buiten. De thermometer geeft 6 graden aan. Dan moet een T-shirt en een fleece-vest voldoende zijn. Natuurlijk zit mijn rugzak weer vol met andere kledingstukken zoals een windjack en regenkleding. Je weet tenslotte nooit wat voor weer je over je heen krijgt. Gisteren voorspelde de weermannen en -vrouwen nog regen, maar vanochtend was het heerlijk weer. De maan was door de sluierbewolking nog goed zichtbaar.

De wandeling kan beginnen. Via de Aziëlaan loop ik richting de Gouwseschouw. Daar pak ik niet het fietspad maar ga 30 meter verder in het gras lopen. Bij Archeon gaat de reis verder via het Rietveldsepad. Als ik onder de N11 door ben ga ik rechtsaf langs de N11 lopen. Dit nieuwe stuk fietspad zal mij (als het goed is) naar het Spookverlaat brengen. De vorige keer dat ik via de andere kant aankwam was er ter hoogte van het Spookverlaat nog geen brug. Als de brug er nu niet niet is moet ik het hele stuk weer terug. Ik neem de gok en loop gewoon door. Gelukkig is de brug nu wel klaar en kan ik via het Spookverlaat mijn weg vervolgen. De eerste bossage bij het Spookverlaat is het domein van bonte Kauwen, en dat is duidelijk hoorbaar. Dat is een mooie plaats voor het opnemen van een goede horrorfilm. Het geluid van de krijsende vogels gaat door merg en been. Maar een stoere vent zoals ik geeft daar niet om en loop onverschrokken verder.

Na het oversteken van de Oostvaart ga ik richting Hazerswoude Dorp. De Gemeneweg is niet echt druk op dit tijdstip en de auto's die er rijden hebben er wel flink de vaart in. En nu weet ik ook weer waarom ik altijd links van de weg loop. De bromfietser die mij te gemoed komt ziet mij (ondanks mij verlichting) niet en wijkt heftig uit. Hij schreeuwt nog wat er raast gewoon weer verder. Gelukkig zag ik hem wel op tijd en kon op tijd van de weg af.

In Hazerswoude Dorp loop ik via de Burgemeester Warnaarkade naar de eerste ophaalbrug. Hier ga ik richting katholiekekerk aan de Dorpsstraat. Een paar honderd meter verder op de Dorpsstraat ga ik via deGerelaan het Oostvaartpad op. Wederom steek ik de Oostvaart over en ga richting Theetuin 't Woutje. Ze zijn helaas gesloten (wat raar hè?) Gelukkig heb ikzelf genoeg proviand in de rugzak zodat ik het laatste uurtje ook nog wel kan overleven.

Over de Dijkgraagweg loop ik richting de Burgermeester Smitweg. Aan het einde ga ik rechtsaf. Na zo'n honderd meter ga ik linksaf de Spijkerboorsekade op. Hier is het één grote glibberbende. Al het gras is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor blubber. Aan het einde van deze kade waar vroegen een hek stond is nu veel veranderd. Het grote weiland heeft plaatsgemaakt voor een (aangelegde) plas met oevers die ideaal zijn diverse vogels die leven van waterdiertjes.

De wandeling gaat verder richting Bedelaarsbos. Daar aangekomen staat een nieuw hek dat wandelaars de mogelijkheid geeft er overheen te klimmen. Dat doe ik dan maar. Hier is eigenlijk het zelfde het geval. Het gebied is geheel veranderd. Op de satellietbeelden van Google kun je nog duidelijk weilanden zien. Maar de weilanden hebben ook hier plaatsgemaakt volgelopen veenweiden. het is nu al een paradijs voor vogels en ik denk dat als in het voorjaar de trekvogels weer terug komen het hier een drukte van belang zal zijn. Helaas zie ik ook veel wandel paden die rond het gebied lopen. Ik ben bang dat die mooie gebied gebruikt gaat worden als hondentoilet. Als je weet hoe het er bij de Reeuwijkseplassen uit ziet (en ruikt) ben ik bang het gebied een beetje verkeerd gepositioneerd is. Maar goed, over een paar jaar zullen we het weten.

Via het Rietveldsepad ga ik langs Archeon en ga weer richting huis. Op deze eerste wandeldag van het jaar heb ik 19,4 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 6,3 km/uur.


DaGaroete Hans.