• Banner-07.png
 • Banner-02.png
 • Banner-06.png
 • Banner-04.png
 • Banner-01.png
 • Banner-09.png
 • Banner-12.png
 • Banner-10.png
 • Banner-03.png
 • Banner-08.png
 • Banner-11.png
 • Banner-05.png

23 km, 03:48:18


Foto's: Geen foto's beschikbaar.

Vanochtend ging om half 6 weer de wekker. Buiten hoorde ik de wind en de regen tekeergaan. Ik drukte de wekker nog maar een keer in de sluimerstand met als doel lekker te blijven liggen. Maar je bent dan toch wakker en de slaap opnieuw vatten lukt niet meer. Dan toch maar om 6 uur mijn bed uit en mezelf opgetuigd voor een winderig wandelingetje.

De eerste stappen buiten voelen wel wat winderig aan, maar dat mag geen probleem zijn. Via de Prins Bernhardlaan loop ik in noordelijke richting. Net even voor het Shell-tankstation ga ik linksaf en loop langs het water richting het Weteringpark en Heimanswetering. Vanaf dit punt lijkt het iets harder te gaan waaien, of zou het komen omdat de beschutting verdwenen is? De wind is nog niet het ergste, maar wat wel vervelend is dat is de regen. Grote dikke druppels, die bijna horizontaal met een snelheid van 70-80 km/uur via je oor een weg naar je hersenen proberen te banen. Het lijkt wel een hel. Maar geloof me, het wordt nog erger.

Bij Woubrugge steek ik de brug over en ga richtring de Wijde Aa. De Wijde Aa is een langgerekt meertje dat aan de westkant uitkomt op de (Kromme) Does bij Hoogmade. Aan de oostkant loopt het tot de driesprong van Woudwetering en Paddegat (Braassemermeer). Ik zie Henk Angenent, de marathonschaatser, zijn rondjes al maken op het strakke natuurijs. Helaas niet vandaag!!

Vandaag is het wel winter maar de temperaturen van 10 graden doen anders vermoeden. De wind is hier op de dijk een beetje harder dan eerder deze dag. Ik begin mezelf af te vragen wat ik eigenlijk doe. Ik probeerde al een goed voorbeeld te vinden om deze situatie te omschrijven. Daar komtie... Je staat in een sportschool op een loopband. Voor je staan een aantal ventilatoren die een briesje met een snelheid van +/- 80 km/uur door je haren laat waaien. Daarna worden en wat emmers water tegen je broekspijpen aan gegooid. Nog niets bijzonders, hoor ik jullie al zeggen. Maar als klap op de vuurpijl staat er iemand met een Karcher hogedrukspuit op korte afstand je laatste jeugdpuitjes te bestrijden. En om alles nog even compleet te maken wordt je af en toe door een grote gespierde vent van je bandje geknikkerd. En om heel eerlijk te zijn was het nog lekker ook.

Via de Ofwegen loop ik naar de Lagewaardse molen. De molen komt van oorsprong uit de Bospolder bij Leiderdorp en pompte het water in de Does. Toen met de aanleg van de hogesnelheids-spoorlijn (HSL) tussen Rotterdam en Schiphol werd begonnen moest de molen worden gesloopt. Gelukkig is de molen verplaatst naar deze locatie in de Lagewaardse polder. Op ongeveer dezelfde plaats heeft tot 1927 de oorspronkelijke Lagewaardse molen gestaan en is daarna vervangen door een gemaal.

Over de Batelaan loop ik richting de Oude Rijn. Daarna gaat de reis richting Koudekerk aan den Rijn. Ook hier is het winderig hoewel de huizen al weer wat beschutting geven. Via de Koudekerksebrug ga ik langs de Oude Rijn richting Alphen aan den Rijn lopen. Als ik Hazerswoude Rijndijk uit loop steek ik de Rijndijk over en vervolg mijn weg over het Oostvaartpad. Dit pad zal richting het Spookverlaat gaan. Als ik onder de autoweg N11 door ben zie ik een bordje 'Welkom' in de graskant staan. Het bordje verwelkomt me op particulier terrein waar onder de noemer Boerenlandpad een route is uitgezet. Omdat ik het weer toch al een beetje zat was besloot ik deze shortcut maar te pakken. Via een 8-tal bruggetjes stak ik wat slootjes over en stuitte vervolgens op de Papenvaart. Geen bruggetje of andere aanwijzingen om mijn weg te vervolgen. Gelukkig zijn ze langs de N11 bezig met het bouwen van windmolens en is de weg voor het werkverkeer al klaar. Via een sloot weet ik deze weg te bereiken en kan de de reis naar Alphen aan den Rijn worden begonnen.

Als laatste pak ik nog even een stukje van een van de Alphense wandelroutes mee. Ik dacht dat dit de 15 km lange Rietveldseroute was. Via het domein van wat langharige graasbeesten loop ik tot mijn enkels in de bagger richting de Noorderkeerkring. Vandaar is het nog maar een klein stukje. Maar voordat ik daaraan begin spoel ik eerst mijn schoenen en broek af in de sloot.

Vandaag heb ik ondanks het barre weer toch nog 23,4 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 6,3 km/uur.


DaGaroete Hans.

PS: Vandaag helaas geen foto's omdat ik vergeten was de batterijen uit de oplader te halen. Sorry!.