• Banner-12.png
 • Banner-04.png
 • Banner-02.png
 • Banner-05.png
 • Banner-03.png
 • Banner-09.png
 • Banner-01.png
 • Banner-07.png
 • Banner-10.png
 • Banner-08.png
 • Banner-11.png
 • Banner-06.png

27.8 km, 04:55:53


Foto's: Google+ Album


De laatste wandeling van dit jaar is weer een feit. Om 06:10 sta ik buiten en het voelt wat frisjes aan. Voordat ik de straat uit ben verwissel ik mijn tenue en zal mijn windjack me een beetje warm houden. Het is overigens -3 graden en het is koud. Dat is wel weer even wennen. Zo loop je jaren in een temperatuur van ver boven nul en dan opeens dit koude weer. Het zal wel wennen (hoop ik).

Via de Aziëlaan loop ik richting het station, althans wat er nog van over is. Ik zie alleen nog maar een grote bouwput. Via de Stationsstraat loop ik tot over de Oude Rijn en sla daarna linksaf de Raadhuisstraat in. Als ik bij het veenriviertje de Aar aankom volg ik deze tot aan de Oranje Nassausingel. Daarna ga ik via de sportvelden richting de El Fath Moskee. De eerste moslims komen al richting de moskee voor het ochtendgebed. Mijn gebedje laat nog even op zich en na het het maken van een foto ga ik snel weer door. Ik ga richting Ter Aar en zal dat doen via het Windepad. Het is nog steeds donker en erg koud. Mijn wandelbroek is waarschijnlijk alleen geschikt voor in de zomer en bied in de winter geen bescherming voor mijn gespierde benen. Maar ik loop gewoon iets harder, dan krijg ik het vanzelf warm. Helaas help dat niet. Als ik in Ter Aar aan kom loop ik richting het Aarkanaal over de Aardamseweg. En dan het bord bij de Rabobank dat mijn koude gevoel bevestigd. 3 Graden onder nul, brrrrr. Het went nog steeds niet.

Als ik bij de Korteraarseweg aankom sla ik linksaf en volg deze weg. Het laatse stuk gaat over in de Hoekse Aarkade waar ik langs de woonboten loop. Aan het einde slaik rechtsaf en na het oversteken van de ophaalbrug ga ik weer rechtsaf. Via de Schilkerweg loop ik oostelijke richting todat ik bij de Lange Schilk aan kom. Hier steek ik de weg over en loop via een graskade en en de Hogedijk richting Aarlanderveen. Gelukkig is het kerktijd en dat betekend dat ik wat mensen een goede morgen kan toewensen. Dit zijn ook de eerste mensen die ik vandaag buiten zie. Ondertussen is het alweer 09:15 uur en nog steeds koud. Maar goed, ik zeur niet!!

Als ik Aarlanderveen door ben kom ik langs de molenviergang. De molenaar van de putmolen rijdt net met zijn auto weg. Waarschijnlijk hoeft hij vandaag niet te malen omdat het namelijk droog is, maar wel koud. Maar nogmaals, mij hoor je niet klagen. En om de fotoserie een beetje compleet te maken loop ik ook nog even langs de andere 3 molens. En wat is het daar toch mooi in die polder. Het gras is bedekt met een mooie laag rijp en op de sloten ligt een dun laagje ijs. De zon geeft het geheel een mooie geel/oranje tint. Tussen de 2e molen en de bovenmolen (aan de kant van de Oude Rijn) is dan weer het aquaduct. Op de foto lijkt het niet veel bijzonders, maar als je bedenkt dat dit stamt uit 1785 is het wel heel bijzonder. De molengang stroomt hier onder de poldersloot door om daarna zijn weg te vervolgen richting de de Oude Rijn.

Uiteidelijk kom ik bij de Oude Rijn uit. Het laatste stukje van deze tocht is weer aangebroken. Na het oversteken van de Steekterbrug en Hefbrug Gouwesluis loop ik Kerk en Zanen weer binnen. De thermometer geeft nog steeds -3 graden aan. En dan eindelijk thuis en snel onder de douche. Met de thermostatisch kraam op 35 graden lijkt het wel of ik als een theezakje in het kokende water gedompeld word. Het wandelingetje van vandaag was totaal 27,8 km en de gemiddelde snelheid kwam uit op 6,1 km/uur.

DaGaroete Hans.