• Banner-04.png
 • Banner-03.png
 • Banner-02.png
 • Banner-05.png
 • Banner-08.png
 • Banner-01.png
 • Banner-12.png
 • Banner-10.png
 • Banner-06.png
 • Banner-11.png
 • Banner-09.png
 • Banner-07.png

28.2 km, n/aGoogle+ Album


Vandaag staat de eerste wandelingen uit de serie Koek & Lopie Winterwandelingen op het programma. De routes van deze tochten (die ik overigens zelf maak) voeren de deelnemers door het prachtige winterlandschap van het Groene Hart.
 
Met een temperatuur van rond het vriespunt en de winterse buien van vannacht voelt het niet alleen winters, maar lijkt het ook nog eens een stuk kouder. Vandaag start we bij Jeu de Boer en na een lekker kopje koffie ga ik maar van start. Het gaat niet van harte omdat de kachel op standje 'Bijzonder aangenaam' lekker staat te snorren. Als ik vertrek zijn de eerste wandelaars al vertrokken.
 
   
 
De eerste uurtjes zijn de wegen nog erg glad door de opgevroren (natte) sneeuw. Een leuke bijkomstigheid is het geluid van het ijs dat onder mijn schoenen geplet wordt. Tijdens mijn eerste kilometers haal ik alweer de wandelaars in die voor mij vertrokken waren. Kort maken we even een praatje en genieten van de opkomende zon. De vrouw zegt 'Je zal nog maar in bed liggen, dan moet je dit missen'. Dat is toevallig, deze opmerking maak ik ook regelmatig.
 
Via Boskoop loopt de Route over het Loetepad richting Hazerswoude. Helaas is dit stuk een beetje saai en lang maar helaas de enige weg die richting Hazerswoude gaat. Het mooie uitzicht over de witte polder maakt het dit keer wel weer aantrekkelijk.
 
Nadat ik Hazerswoude verlaten heb loop ik over de Bentweg naar Zuivelboerderij Veldhoeve. Hier kan je in de zelfbediening zuivelbar genieten van de overheerlijk Loeiverse Drinkyoghurt die zij zelf maken. Na een kop koffie tijdens een korte rust gaan er twee flesjes van deze melk mee in de tas. Nee, toch niet, één in de tas en de andere is alweer leeg.
 
 
   

Na de Veldhoeve gaat het een klein stukje over de weg en daarna volgt een stuk Boerenlandpad richting IJssalon de Jong in de Weipoort. Het weiland is ondanks de winterse periode goed begaanbaar en ook hier geniet ik weer van het uitgestrekte polderlandschap. Op Facebook reageerde iemand op mijn foto en zei 'Het lijkt wel een 17e eeuws schilderij'. En zo mooi is het echt!

Het landschap, de wolken, het licht, het moet allemaal kloppen en je hebt een prachtig uitzicht, terwijl 5 minuten later het beeld weer helemaal anders kan zijn.
 
Bij IJssalon de Jong krijg ik even twijfels. De oude brug is weg en het schuurtje dat onder aan de dijk stond ziet er ook anders uit. Een klein stukje verder ligt een grote brug en er wordt een nieuw pand neergezet. Het lijkt erop dat IJssalon de Jong flink aan het investeren is in een mooie locatie voor ijs en koffie.
 
   
 
Via de Weipoort gaat de reis weer verder. Weer een lang stuk over het asfalt. Hiermee spreek ik wel erg mijn voorkeur uit over onverharde wandelpaden, maar dat volgt een stukje verder wel weer.
 
Via het Barrepad en de Vierheemskinderenweg loop ik weer richting Jeu de Boer. Bij aankomst zie ik dat het parkeerterrein helemaal vol staat en dat er zelfs auto op de weg staan. Bij binnenkomst blijken er 150 deelnemers te zijn vertrokken en kan er wel gesproken worden over een geslaagde Koek & Lopie.
 
Mij wandeling van 29 km zit erop en na een kop koffie en een Hazerswoudje stap ik weer in de auto.
 
DaGaroete Hans.