• Banner-03.png
 • Banner-11.png
 • Banner-06.png
 • Banner-02.png
 • Banner-12.png
 • Banner-09.png
 • Banner-07.png
 • Banner-01.png
 • Banner-05.png
 • Banner-08.png
 • Banner-04.png
 • Banner-10.png

33.1 km, 05:37:14


Foto's: Google+ Album

 

Gisteravond nog even snel een route in elkaar gezet in de omgeving van Zoetermeer. Nadat ik deze route uitgeprint en op mijn GPS gezet had, kwam ik op RouteYou.com nog een interessante route tegen in de omgeving van Vianen. De route bij Vianen was 6 km korter dan die ik had gemaakt, maar zag er wel iets gezelliger uit. Na wat twijfels heb ik toch voor de route in de omgeving van Vianen gekozen.

Om even voor half zes stapte ik in de auto en om exact 3 minuten over zes parkeerde ik de auto bij Bowling en Sportcafe Helsdingen. Via de Rietkamp loop ik door een woonwijk richting de Groenkade. Als ik hier aankom sla ik rechtsaf en volg dit fietspad tot de Lange Waaysteeg en loop dan richting het Merwedekanaal. Via de Bolgerijsebrug steek ik het Merwedekanaal over loop via de Bolgerijsekade richting de Kruisweg. Hier sla ik dan rechtsaf en ga richting Hei- en Boeicop. Helaas is het Eetcafe 't Trefpunt nog gesloten en moet ik zonder een voedzame maaltijd verder. Binnen een paar honderd meter ben ik het dorp alweer door en ga ik weer richting het Merwedekanaal. Langs het kanaal is het op dit moment heerlijk. De zon is net op en begint al weer wat warmte te geven. Via de Kanaaldijk loop ik richting Meerkerk.

Via de ophaalbrug loop ik Meerkerk binnen en verbaas me over het leuke dorpje (of stadje) dat ik aantref. Jammer dat ook hier de terrasjes dicht zijn. Dan loop ik maar verder en steek de A27 over en loop een klein stukje over de Parallelweg die (hoe kan het ook anders) parallel loopt aan de A27. Na een paar honderd meter sla ik linksaf de Broekseweg op. Langs deze weg, die me een beetje doet denken aan de Meije, staan prachtige boerderijen uit het begin van de 20e eeuw. Waarschijnlijk is dit de locatie geweest voor de wat rijkere boeren omdat sommige boerderijen echt enorm zijn. Gelukkig zien de meeste er perfect uit en is het echt een genot om naar te kijken.

De Broekseweg loopt helemaal tot aan Ameide. En ook in het stadje Ameide is het rijke verleden goed te zien aan de vele monumentale panden. Zo staat er de Nederlands Hervormde Kerk uit 1350 en het stadhuis uit 1644. Maar zo heeft Ameide nog veel meer moois. Gisteren had ik niet gedacht dat dit zo'n mooie wandeling zou worden.

Helaas moet ik verder en als ik bij de Lek aankom sla ik rechtsaf richting Lexmond. Via de Lekdijk vervolg ik mijn weg langs de Lek en als ik bij Sluis aankom sla ik rechtsaf de Boezemweg op. Aan het begin van deze weg staat een groot bord dat deze weg doodlopend is. En inderdaad, de Boezemweg wordt steeds smaller en smaller totdat deze is overgegaan op een wandelpad. Maar niet alleen wandelaars zijn hier te vinden, het stikt er ook van vogelaars. Je kent ze wel, van die (meestal) mannen met van die hele grote camera's en verrekijkers. De mannen die ik sprak hadden niet echt gevoel voor humor maar hebben me wel een Groene Specht laten zien en horen. Deze vogelaars zijn hier vanwege het natuurgebied de Zouweboezem dat gelegen is in een boezemgebied bij Ameide. Dit boezemgebied werd tussen 1370 en 1373 gegraven om het overtollige water op te vangen dat uit de polders Vijfheerenlanden kwam. Nu doet het dienst als natuurgebied voor diverse vogels, waaronder de snor en de bruine kiekendief.

Wat mij betreft een mooi verhaal maar ik kan nog maar net een Wilde Eend van een Zwaan onderscheiden. Gevalletje jammer dus! 

De Boezemweg gaat over op de Zederikkade en loopt langs het water de Oude Zederik die ook in 1370 gegraven is. Vlak voor het einde van deze kade sla ik linksaf de Molenkade op. Deze kade heeft waarschijnlijk zijn naam te danken aan de Plukkopmolen (molenromp) die op de dijk van de Oude Zederik staat. In 1925 is het bovenste gedeelte van de molen gesloopt en staat de romp nu onopvallend tussen de bomen. Mijn wandeling gaat verder over de Molenkade die later overgaat in de Ryskade. In Lexmond staat de Nederlands-hervormde kruiskerk, een opvallend bouwwerk uit de 14e eeuw. Na het verlaten van Lexmond loop ik weer over de dijk langs de Lek. In Ameide viel mij de wind ook wel op maar nu waait deze nog wat harder. De noord-oostelijke wind voelt heel koud aan en nu de zon ook verdwenen is achter het wolkendek lijkt het helemaal koud.

Via de Helsdingse Voorweg en de Helsdingse Achterweg kom ik zo weer bij de auto. Bij de auto aangekomen staat de teller op 33,6 km en gemiddelde snelheid van 5,9 km/uur.

 

DaGaroete Hans.