• Banner-10.png
 • Banner-08.png
 • Banner-03.png
 • Banner-04.png
 • Banner-09.png
 • Banner-05.png
 • Banner-12.png
 • Banner-07.png
 • Banner-01.png
 • Banner-11.png
 • Banner-02.png
 • Banner-06.png

32 km, n/a


Foto's: Google+ Album


Gisteren nog even naar Piet Paulusma zitten kijken. Normaal gaat het voorspellen van het weer hem wel aardig af, maar vandaag hoop ik dat hij ongelijk heeft. Volgens de voorspellingen en Buienradar.nl zal het zeker de hele ochtend regenen en zullen er pas in het middag uur opklaringen zijn. Ik zal jullie alvast verklappen dat dit aardig klopte. De auto parkeer ik bij Zwembad Poelmeer. Op dit uur van de dag (05:45uur) is daar nog genoeg plaats. Niet geheel onverwachts regent het ook in Oegstgeest en trek ik gelijk mijn regenkleding aan. De vochtige tocht kan beginnen.

Ik verlaat het parkeerterrein en loop een stuk in zuidelijke richting over de Laan van Oud Poelgeest. Bij de rotonde sla ik linksaf de Hofdijck op en ga na 50 meter direct weer rechtsaf. Het eerste stukje stedelijk hout wordt hier door mij bewandeld. Het pad gaat dwars door het Leidse Hout en komt uit op de Houtlaan bij het Diaconessehuis. Hier sla ik rechtsaf en volg de Houtlaan tot aan de Rijnsburgerweg. Hier sla ik weer rechtsaf richting Oegstgeest. na zo'n 750 meter sla ik linksaf de vogelbuurt in. De Nachtegaallaan volg ik totdat ik een bordje zie dat een wandelpad aangeeft. Het gaat om het Ponomapad (vernoemd naar een Oud-Romeinse godin van het fruit). Daarna volgt er een lang stuk, bijna net zolang als de lengte van de straatnamen samen, over de Wassenaarseweg, de Endegeesterstraatweg en de Rhijngeesterstraatweg. Op dit punt heeft de contenue regenval zijn tol geëist van mijn uitgeprinte routebeschrijving. Volledig onleesbaar en uit elkaar gevallen.

Hierdoor mis ik het de buitenplaats Rhijngeest dat gebouwd is in rond 1720. Wel maak ik nog even een foto van het prachtige huize Rhijngeest. Nu ingericht als woonruimten en vroeger was het een paviljoen der eerste klas voor vrouwelijke patiënten van de psychiatrische inrichting Endegeest. Maar goed, ik mis even een kleine afslag en daardoor ook het park Rhijngeest.

Doordat de kaart niet meer leesbaar is en ik alleen nog wat locaties van parken weet ga ik op de tast verder. En natuurlijk loop ik weer verkeerd. Uiteindelijk kom ik wel weer uit op de Rhijngeesterstraatweg vlakbij het Bos van Wyckerslooth. Eigenlijk had ik aan de zuidkant het park in moeten lopen maar door mijn kleine dwaling kom ik nu vanuit noordelijke richting het park in. Als ik het Bos van Wyckerslooth uit loop kom ik uit op de Hofdijck. Het vreemde is dat ik hier vanochtend ook overheen liep, maar dat is alleen een andere Hofdijck die zo.n 750 meter verder ligt. Heel verwarrend. Op de Laan van Alkemade kom ik nog een parkje tegen. Hier sla ik linksaf en bewonder ook dit park met een mooie waterpartij. Dan volgt er een stukje woowijk dat mij naar de Abtspoelweg zal brengen. Voor de Warmonderbrug ga ik linksaf richting Voorhout. Ik loop nu over en langs de Haarlemmertrekvaart en passeer het oude tolhuis. De haarlemmertrekvaart takte bij Warmond af van de Mare en liep vervolgens boven Oegstgeest langs richting Voorhout en vandaar naar Haarlem. In Lisse (halfweg) konden de paarden gewisseld worden. Aan beide zijden werd een tolhuis gebouwd. Het tolhuis aan de Leidse kant bestaat nog steeds en werd in 2005 grondig gerestaureerd en als kantoor en luxe restaurant in gebruik genomen. Helaas is het restaurant nog gesloten, anders had ik zeker even iets gaan eten.

Dan volgt er een stuk langs de Klinkenbergerplas. Bij de parkeerplaatsen kom ik de uitvinding van de eeuw tegen, een Dixi chemisch toilet. Waarschijnlijk steekt de gemeente hier heel veel geld in om deze dingen schoon te houden. Perfect! Maar de reis moet natuurlijk verder en gaat langs de Leidsevaart richting Voorhout. Als ik langs de molen 'Hoop doet leven' komt sla ik rechtsaf de Tweede Elsgeesterweg in. Op dit moment is het even (bijna) gestopt met regenen maar besluit toch mijn regenkleding uit te trekken. De natte bende prop ik in mijn rugzak en langs de sportvelden gaat het richting de Linnaeuslaan en de Kerkweg. Althans, dat dacht ik. Op de plaats waar de Kerkweg ooit was ligt nu een grote bouwplaats. De school en de sporthal die daar ooit stonden zijn ook verdwenen. Dat krijg je als je even niet in Voorhout bent. Ze slopen alles. Via de kant van de spoorbaan kom ik dan toch op de kerkweg uit en loop ik langs de R.K. Sint Bartholomeuskerk.

Tijd voor een kopje koffie. Gelukkig had ik gisterenavond even mijn ouders gebeld dat ik plannen had om vroeg langs te komen. Maar helaas is dat niet gelukt. Want 08:45 uur kan je natuurlijk niet echt vroeg meer noemen. Ik ben tenslotte al 3 uur onderweg. Na een half uur en een paar bakken leut stap ik weer op richting Sassenheim. Via de wijk Oosthout baan ik me een weg naar de Zuidelijke Randweg. De loop ik af tot aan de rotonde en steek daar de weg over. Via de Eikenhorstlaan ga ik dan naar Sassenheim.

In Sassenheim volg ik de route die ik vroeger, samen met mijn moeder, fietste als we naar de markt gingen. Ook hier is veel veranderd. De kleine oude huisjes hebben plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Als ik in het centrum van Sassenheim kom loop ik door het Park Rusthoff. In het park bevind zich een kleine kinderboerderrij. Na het uitlopen van het Park Rusthoff ga ik via de Parklaan, Stormpad en Elbalaan richting de 3e Poellaan. Deze 3e Poellaan ligt net op grondgebied van Lisse, terwijl de huizen in de zijstraten in Sassenheim liggen. Dat is makkelijk uitleggen als mensen de weg zoeken.

De 3e Poellaan loop ik door tot aan de A44. Hier kom ik de eerste (en de laatste) wandelaars tegen. Zij trainen voor de Nijmeegse 4-Daagse en het zal hun laatste lange oefentocht zijn. Ik wens ze in iedergeval veel plezier en succes voor vandaag en in Nijmegen. Onder het viaduct (A44) staat een wielrenner te schuilen tegen de regen. Het lijkt wel of het steeds harder gaat regenen. Ik eet nog even een broodje onder het viaduct en vertrek samen met de wielrenner om mijn wandeling af te maken. Er volg een lang stuk langs de A44 totaan de Wasbeeklaan. Nu loop ik richting Warmond. Als ik daar aankom loop ik langs het landgoed van Huys te Warmont (Nee, dit is geen typefout). Weer een stuk stedelijkhout dat ik zal bezoeken. De familie Van Limburg Stirum erft in 1840 het huis en deze familie verkoopt het huis aan een textielfabrikant uit Leiden, de Heer Krantz. In 1960 wordt de gemeente Warmond eigenaar van het kasteel, die het landgoed overdoet aan het Zuidhollands Landschap. Het bos wordt in Warmond nog steeds 'het Bos van Krantz' genoemd.

Via de Dorpsstraat kom ik uit op de Herenweg. Als ik een klein stukje terug loop kan ik via het terrein van het Psychogeriatrisch Centrum Mariënhaven richting de Spoorlaan lopen. Deze Spoorlaan loop ik uit tot aan de Oranje Nassaulaan. Vanaf hier is het een rechte weg, over de warmonderbrug, richting de auto. En eigenlijk ben ik daar wel aan toe. Even lekker zitten en die natte kleren uittrekken. Omdat ik nogal trek heb zoek ik in mijn rugzak nog even naar wat eetbaars. Na langs zoeken blijft er iets aan mijn hand plakken. In de plakkerige brei staat nog iets van Fruittella te lezen. Gelukkig blijft de smaak nog prima ondanks het vele vocht wat er vandaag langs is gelopen.

Vandaag sluit ik af met 32,1 kilometer op de teller.


DaGaroete Hans.