• Banner-10.png
 • Banner-09.png
 • Banner-08.png
 • Banner-12.png
 • Banner-04.png
 • Banner-06.png
 • Banner-05.png
 • Banner-11.png
 • Banner-02.png
 • Banner-07.png
 • Banner-01.png
 • Banner-03.png

Lengte: 32.0 km
Foto's: Google+ Album
Datum: 16-05-2004


 

Vanochtend ben ik, ter voorbereiding van komende vrijdag, een stukje over de nieuwe N11 gelopen. Waarschijnlijk is dat de laatste keer dat je daar zonder gevaar voor eigen leven een lekker stukje kunt wandelen. Woensdag zal de weg opengesteld worden voor het verkeer en kan je alleen nadat je auto met pech staat nog over deze weg lopen. Ik pak de oprit van de N11 richting Utrecht.

Halverwege deze weg kreeg ik een lift aangeboden van een man in een veegwagen. Hij was al vanaf vrijdagavond bezig met het vegen van het nieuwe traject. Was het toeval?? Maar hij sprak mij aan bij deze hectometerpaal. Zouden ze speciaal voor vandaag alle palen hebben voorzien van de datum van vandaag? De lift sloeg ik natuurlijk af en liep door richting de eerste EHBO post. Mmmm.... O nee, het was een tent voor de hardlopers die vandaag om de eer zullen strijden.

  

Bij Bodegraven ga ik de N11 af en ga richting de Meije. Omdat deze weg zo anders is dan de rest van het landschap behoort deze route tot mijn favorieten. Om 08:15 passeer ik de watertoren van de Meije en weet dat het nu nog maar 17 km is voordat ik weer aan de andere kant van de Nieuwkoopse Plassen ben. Ik kan er natuurlijk ook voor kiezen om de doorsteek te nemen, maar dan ben ik wel weer erg snel thuis. Ik loop dus door en kom langs de kerk en cafe de Halve Maan. Helaas, geen geld bij me. Geen lekker kopje thee voor deze vroege vogel. De eigenaar die het terras aan het klaarmaken is roept nog wel dat ik de eerste klant zou zijn, maar een gratis theetje zit er niet in.

Ik loop verder via de Meije richting Noorden. Hier plof ik even neer voor een lekker broodje. Ik zit met mijn rug tegen een boom, vlak bij de St. Martinus kerk. Als de zon achter de kerktoren verdwijnt stap ik weer op. Ik ga weer richting Nieuwkoop. Daar aangekomen kom ik langs een oude toren die ooit een deel uit maakte van een soort stadhuis. Nadat dit stadhuis in verval geraakt was hebben ze het deel voor deel afgebroken. Het rechthuis (anno 1628) is wel bijzonder goed bewaard gebleven.

Als een echte toerist schiet ik even een plaatje en vervolg mijn weg over de Hogedijk. Vlak voordat ik Nieuwkoop uit loop plof ik nog even neer om te kijken naar een paar skygliders. Tijdens het wachten kom ik nog wat echte euro's in mijn tas tegen en besluit daarom snel weer op te stappen om richting Aarlanderveen te lopen. Hier staat namelijk mijn favoriete café restaurant. Aangekomen bij het Oude Rechthuis plof ik nogmaals neer voor een lekker kopje thee. Schoenen uit, sokken uit en even lekker achterover in de zon. Na een halfuurtje stap ik maar weer op voor de laatste 6 kilometer.

  

Nog een uurtje en ik ben weer thuis. Via het Kerkvaarderspad loop ik richting de Oude Rijn. Opeens schiet er een haas uit het hoge gras vlak voor mijn voeten weg. Das niet goed voor een mens! En dat als je aan de rust gewend bent. Verder blijf het heerlijk rustig en hoor ik alleen nog het gefluit van wat Kieviten, Futen, Wulpen en nog wat meer weidevogels.

Ergens halverwege kom ik nog een paar wandelaars tegen. Het valt mij trouwens op dat het steeds drukker wordt met wandelaars. Zouden die allemaal voor de Nijmeegse 4-Daagse aan het trainen zijn of is het wandelen een echte hype aan het worden? Nog een half uurtje en ik ben weer thuis. In de lucht beginnen zo langzamerhand wat wolken te verschijnen, maar met 19 graden is het zeker niet koud. Vanochtend was het overigens maar 10 graden. Snel stap ik door richting. Na 42 km kom ik thuis, waar ik, voordat ik een verfrissende douche neem, nog even van het zonnetje geniet.

DaGaroete Hans.