• Banner-05.png
 • Banner-01.png
 • Banner-11.png
 • Banner-07.png
 • Banner-06.png
 • Banner-08.png
 • Banner-04.png
 • Banner-12.png
 • Banner-02.png
 • Banner-03.png
 • Banner-09.png
 • Banner-10.png

33.3 km, n/a


Foto's: Google+ Album

 


Vandaag zou de dag van de Afsluitdijk worden maar moest helaas worden afgelast wegens het stormachtige weer. Om de site van het KNMI was het volgende te lezen:

ZEER ZWARE WINDSTOTEN: GROTE SCHADE MOGELIJK

Langs de kust staat er een stormachtige wind, windkracht 8. In de westelijke kustprovincies en rond het IJsselmeer komen er nog ZEER ZWARE WINDSTOTEN voor, overeenkomend met windkracht 12 (tot 120 km/u). Vannacht kunnen er ook elders zeer zware windstoten voorkomen. Grote schade op uitgebreide schaal mogelijk; gevaar door rondvliegende objecten; zeer gevaarlijk voor het verkeer met name voor fietsers, bromfietsers, vrachtauto's, auto's met aanhanger en caravans. In de loop van de nacht nemen de gemiddelde windsnelheid en de windstoten overal in kracht af.

Maar natuurlijk wilde ik wel even van de frisse wind genieten en besloot mijn wandeling vandaag over het strand en door de duinen te laten lopen. Vroeg in de ochtend richting Katwijk aan Zee vertrokken en daar heb ik de auto op het parkeerterrein Noordduinen gezet. Een strak blauwe lucht en een graad of 10. Iets anders de ze gisteren hadden voorspeld.

  

Snel de veters op spanning en de tas op de rug. Over de eerst duintop richting strand. In eerste instantie wilde ik richting Zandvoort gaan lopen en dan via de duinen terug. Gezien de wind, nu nog een kracht 5-6 besloot ik eerst maar tegen de wind in te lopen en de terugreis voor de wind. Richting Scheveningen dus. Maar al snel was ik de wind meer dan zat. Na een half uur ben ik via de boulevard van Katwijk richting de Zuidduinen gelopen. En daar is hij dan, de trots van Katwijk. De op een na oudste vuurtoren van Nederland 'De Vuurbaak' is gebouwd in 1605 en heeft (volgens het bordje van de ANWB) een bijzonder verleden. En dan aan het einde van de boulevard duik ik de duinen in. Zo af en toe kwam de zon al even over de duintoppen heen en maakte deze dag alweer helemaal goed. Alhoewel ik liever over De Afsluitdijk gelopen had.

Ergens halverwege tussen Katwijk en Wassenaar kwam ik een andere wandelaar tegen. Reinier heette de goede man. We raakte aan de praat en hij vertelde over hoe hij aan zijn uitrusting kwam. Vreemd verhaal en ik ga het straks controleren. Hij vertelde dat hij aan het tv-programma Peking Express had meegedaan. Een afvalrace waarin de deelnemers een traject van Moskou naar Peking moeten afleggen. De snelste deelnemer gaat dan met de hoofdprijs naar huis.

Hij verontschuldigde zichzelf al voor zijn gedrag op de TV. Reinier kwam bij mij in ieder geval zeer gezellig en sympathiek over. Wat liepen door tot afslag Wassenaar alwaar hij linksaf ging en ik mijn weg vervolgde richting Scheveningen.

  

Via de duinen kwam ik uiteindelijk aan in Scheveningen. Vanaf een duin was de pier goed te zien. Ik liep het strand op richting de pier. Eenmaal onder de pier doorgekomen ben ik over de boulevard gaan lopen, opzoek naar een lekker kopje koffie. Alles ziet er naar uit dat ik toch lekker in strandtent Noordzee even de schoentjes uittrek en geniet van een lekker kopje koffie.

De terugreis heb ik heerlijk over het strand gelopen. Lekker met de wind in de rug en maar genieten van de zee, strand en de duinen. Het gaat dan ook wel erg hard en binnen een paar uur komt Katwijk alweer in zicht. Nog een goed uur en dan loop ik weer langs de Vuurbaak, de vuurtoren van Katwijk. Vandaag heb ik weer veel gezien en wat me opviel was dat ik bijzonder veel belangstelling had van honden. Normaal moet ik niet al te veel van deze dieren hebben, maar deze waren allemaal wel in voor een balletje of stok. Maar als ze daarna met je meelopen en het baasje ergens op het strand schreeuwend achterlaten wordt het vervelend.

Met 30,9 kilometer op de teller was het vandaag een korte dag. Maar als je de eerste uren dubbel mag rekenen omdat het zo lekker waaide ben ik wel weer op schema.

DaGaroete Hans.