• Banner-05.png
 • Banner-10.png
 • Banner-08.png
 • Banner-09.png
 • Banner-03.png
 • Banner-06.png
 • Banner-01.png
 • Banner-12.png
 • Banner-02.png
 • Banner-04.png
 • Banner-11.png
 • Banner-07.png

33 km, n/a


Foto's: Google+ Album


Na de hevige onweersbuien van gisterenavond is het weer redelijk droog geworden. De straat ziet er nog wel wat vochtig uit maar de laatste uren heeft het niet meer geregend. Voordat ik met mijn ommetje begin stap ik eerst even in de auto en rijd richting Heineken in Zoeterwoude waar ik de auto op het industrieterrein parkeer. Vandaag is het de bedoeling om een rondje rond de Zoetermeerse Meerpolder te lopen. Maar voordat ik daar ben heb ik er al wat kilometertjes op zitten.

Vanaf de Bierbrouwer Heineken ga ik door de tunnel die onder de N11 door loopt. Aan de kant staat een bord dat aangeeft dat deze tunnel een legale grafitti-tunnel is. Het valt mij op dat er, in tegenstelling tot alle andere plekken waar grafitti te vinden is, deze grafiiti meer een soort kunst is. Verder schenk ik er geen aandacht aan en loop vrolijk verder.

Als ik de tunnel uit ben sla ik linksaf en loop parallel aan de N11 totdat ik over de brug ben. Hier volg ik een klein stuk van het Boerenlandpad Weipoortroute. Eigenlijk zijn deze paden nog gesloten tot half juni vanwege het broedseizoen. En om de vogels niet te storen loop ik extra stil en zet mijn telefoon even op 'trillen'. Als ik weer op de Burmadeweg kom loop ik weer richting de Weipoort en sla daar linksaf. Via de Weipoort loop ik totdat ik aankom bij het Lange Kerkpad. Ik steek de Westbroekpolder door en kom dan uit in Zoeterwoude Zuidbuurt. Ik sla linksaf en loop tot de Geerweg en sla dan weer linksaf. Uiteindelijk kom ik uit bij Geitenboerderij het Geertje. In de stallen zijn ze bezig met het melken van de geiten en buiten staan de eerste (en enige) campinggasten al te wachten. De andere campinggast was ik om ongeveer 06:45 tegengekomen. Deze wandelaar was vanmorgen vroeg van de camping vertrokken richting Alphen aan den Rijn.

Dan volg ik de Geerweg tot Stompwijk. Vanaf dat punt begint het rondje om de Zoetermeerse Meerpolder van 8,5 km. De polder ligt zo'n 3-4 meter lager dan de dijk waar ik over loop. Ook is dit aanzienlijke hoogte verschil duidelijk te zien als ik naar de Geerpolder kijk. Halverwege het rondje polder steek ik de Middelweg over. Na een kilometer buigt het fietspad af naar links en een voetpad gaat verder over de dijk. Op de dijk staat een bordje dat de hekken goed gesloten moeten worden omdat er schapen over de dijk lopen. Na een paar honderd meter kom ik oog in oog te staan met een stier die pontificaal op de dijk staat te briesen. Het lijkt er niet op dat deze 750 kilogram sudderlappen ook maar een centimeter wil wijken. Omdat ik weinig voel voor een confrontatie met het beestje keer ik om en volg het fietspad. Gelukkig kom ik toch weer op de uitgestippelde route.

In volg de Geerdijk totdat ik weer bij de Middelweg uit kom. Stompwijk staat nu op het programma. Nou, sorry voor de mensen die er wonen, maar het is echt een dorpje van niks. Volgens mij is er maar een weg die langs de Stompwijksche Vaart. Een hobbelige weg zonder een normale stoep. Aan het einde van de weg zijn ze bezig met het herbestraten van de weg. En wat denkje, net zo veel hobbels en bobbels als het oude gedeelte.

Via de Kniplaan steek ik de A4 over en loop langs het water van de Vlietlanden richting Zoeterwoude. Als ik het tunneltje, dat onder de A4 door loopt, uit kom sla ik direct linksaf. Nu volg ik weer een stukje Boerenlandpad dat langs de Meerburgerwatering loopt. Na het passeren van de windturbines kom ik bij twee vissers aan. Ik vraag of zij de gigantische koeienvlaaien hebben achtergelaten. We raken aan de praat over de vangst van vandaag. Op mijn GPS controleer ik hun bevindingen en kan ze volmondig bevestigen. Mijn GPS geeft aan dat de vangkans matig is. Hoe dit berekend wordt weet ik niet maar het klopt aardig. De twee mannen uit Den Haag bieden me een kop koffie aan dat ik natuurlijk niet af sla. Ze demonstreren mij de sonar fishfinder en vertellen dat deze ook geen vis had laten zien. Waarom ga je dan toch vissen? Nou, mijn schoonouders zijn op bezoek en die ontloop ik liever, zij hij in zijn plat Haags. Het was best gezellig en al snel volgde een aanbod voor een gebakken ei met spek. Dat aanbod sloeg ik maar af omdat ik weer verder moest voor het laatste stuk.

Als ik aankom bij de N206 steek ik deze over en ga na het oversteken van het water nog maar een keertje linksaf. Via de Laan van Oud Raadwijk loop ik nogmaals een klein stukje over een Boerenlandpad. Uiteindelijk kom ik weer uit bij de N11. Als ik voor de tweede keer door het grafitti tunneltje loop staat er een zenuwachtig ogend mannetje in de tunnel. Ik vraag heb of hij zich schaamt om een grafitti te spuiten. Hij begint te lachen en verteld in geuren en kleuren wat hij aan het maken is. Persoonlijk ben ik iets minder enthousiast. Wel maak ik nog wat foto's van andere grafitti's en ga daarna weer weg voor het laatste stukje.

Ondanks het koele weer van 15 graden en het laatste uur een beetje motregen was het toch weer heerlijk wandelweer. Totaal heb ik vandaag 33,3 km gelopen en totaal 57 foto's gemaakt.

DaGaroete Hans.