• Banner-09.png
 • Banner-05.png
 • Banner-12.png
 • Banner-02.png
 • Banner-10.png
 • Banner-06.png
 • Banner-04.png
 • Banner-08.png
 • Banner-01.png
 • Banner-11.png
 • Banner-03.png
 • Banner-07.png

34.5 km, 06:21:55


Foto's: Google+ Album


De verwachtingen voor het weer zijn vandaag niet al te best, maar ik hoop dat de weermannen en -vrouwen er dit keer weer naast zitten met hun voorspellingen. 90% kan op regen en 0,0 zon. Dat voorspelt niet veel goeds. Vandaag ga ik richting de bollenstreek en ga de bollenvelden eens bewonderen. Het is wel wat vroeg in het jaar dus er zal nog niet echt veel te zien zijn. Maar goed, als ik plannen heb...... Lopen dus maar.

De auto zet ik vlakbij de ruïne van Teylingen neer en als ik uitstap kan ik mezelf direct in mijn regenkleding hijsen. In vol ornaat ga ik om even over 6 van start. Via de Oude Herenweg en de Achterweg-Zuid loop ik richting Lisse. Halverwege word ik aangesproken door een paar Polen. Ze zijn opzoek naar Oude Wetering. In mijn beste Pools heb ik ze dat even duidelijk gemaakt. Helaas bleek achteraf (toen ik naar huis reed) dat de oprit van de snelweg was afgesloten en dat ze na ongeveer 15 minuten weer over de zelfde weg reden. Alleen dan de andere kant op. Maar ja, hoe zeg je sorry in het Pools.

Als ik op de Spekkelaan aankom sla ik linksaf en bij de Van Lyndeweg ga ik rechtsaf. Links van me is het Keukenhofbos. Als ik aankom bij de Stationsweg is voor mij de mogelijkheid om dit bos te betreden. Helaas is het er wel wat drassig en blubberig. Na zo'n 500 meter door het bos gelopen te hebben is het weer over met de pret. Via het parkeerterrein van de Keukenhof loop ik de Stationsweg weer op richting het oude station van Lisse. In dit station is nu een restaurant gevestigd De Verloren Koffer. Helaas zijn ze nog gesloten en ben daardoor genoodzaakt om door te lopen. Er volgt een klein stukje Delfweg en sla na honderd meter linksaf de Tespellaan op. Langs de oude vuilstortplaats kom ik uiteindelijk uit op de Herenweg. Hier sla ik rechtsaf richting de Ruigenhoek. Volgens mij is dat nog Noordwijkerhout, maar ik kan me vergissen natuurlijk.

Vanaf de Ruigenhoek loop ik via het fietspad richting Langervelderslag. Het plan was om vanaf daar het strand op te gaan en richting Noordwijk te lopen, maar een groot bord wijst mij erop dat dit niet zal lukken. Het strand is wegens werkzaamheden afgesloten tot afslag 22. Weet ik veel waar afslag 22 is. Ik duik even een koffietent in en vraag tot hoever ik over het strand kan lopen. Er wordt geadviseerd om pas na de Noordwijkse Golfclub het strand op te gaan.

Dan maar via de duinen nog een paar kilometer verder om vervolgens bij afslag 22 het strand op te gaan. Nu weet ik ook meteen waar afslag 22 is. Het is trouwens opvallend dat ik vandaag veel herten tegen gekomen ben. In kleine groepjes of alleen staan ze bijna onzichtbaar tussen de bomen. Maar als ik mijn fotocamera wil pakken en de dieren het geluid van een wapperend tentzijl horen zijn ze snel verdwenen.

Op strand heb je dat probleem gelukkig niet. Er zijn geen herten en de zee maakt meer herrie dan mijn Poncho. Het is nu vloed en ik loop langs de vloedlijn richting Noordwijk. Niet echt een goede keuze om via het strand te lopen. Ik zak diep in het zand weg en bij iedere stap laat ik een grote hoop zand achter. Op deze manier loop je niet echt hard maar voel je je beenspieren wel protesteren. Maar goed, wat is nu eigenlijk 6,5 km? Na een ruim uur ploeteren kom ik aan in Noordwijk aan Zee. Echt gezellig is het er ook weer niet. Op een paar oude mannen na, die in de uitkijktoren zitten die op de boulevard staat, zijn er niet veel mensen te bekennen. Ik loop maar snel door over De Grent en en de Oude Zeeweg richting Noordwijk. Parallel aan de Oude Zeeweg loopt het Dompad. Dit Dompad loopt van Noordwijk aan Zee richting Noordwijk en loopt direct naar het Lindenplein en Hotel Het Hof van Holland. Daar ligt ook de betekenis van de naam Dompad. Dom, afkomstig van doem (oordeel, vonnis) slaat namelijk op het hotel waar vroeger recht werd gesproken. Van 1860 t/m 1877 was daar ook een Huis van Bewaring. Maar goed, ik moet verder. Via de Voorstraat, waar veel mooie en oude panden staan, is ook veel te lezen. Aan een aantal gevels hangen bordjes met daarop de geschiedenis van de panden. Veel tijd heb ik niet dus ik lees er maar een paar.

Via de Schiestraat en Lageweg kom ik op de van Berckelweg. Vanaf daar ga ik richting Voorhout en loop over de Leidse Vaart. Voor me lopen 2 paarden (met ruiter) en langzamerhand komen ze dichterbij. Vlak voordat ik Voorhout binnen loop haal ik ze in en word mij een lift aangeboden. Jammer genoeg ben ik niet verkouden, want de lucht van de natte paarden doen mij besluiten te voet verder te gaan.

Tijd voor een kopje koffie. Als het goed is zijn mijn ouders thuis en kan ik even opdrogen en genieten van een lekker kopje koffie. Helaas schiet het opdrogen niet erg op. Alhoewel het erg gezellig is blijf ik niet te lang zitten. Tja ik ben ook geen 20 meer en als ik te lang blijf zitten wordt ik stram. Dus op voor de laatste paar kilometer. Als ik al het verpakkingsmateriaal weer heb aangetrokken gaat de reis weer richting Sassenheim. Hoewel het veel minder is als een paar uur geleden, blijft het onophoudelijk regenen. Als ik bij de auto aankom ontdoe ik mezelf van mijn natte kleding en stop deze in de kofferbak. Daarna gaat de kachel vol open. Even een beetje opwarmen.

Ondanks de regen en het moeizame stuk op het strand is mijn gemiddelde snelheid uitgekomen op 6,3 km/uur. De afstand in exact volgens planning uitgekomen op 34,5 km.

DaGaroete Hans.