• Banner-05.png
 • Banner-02.png
 • Banner-09.png
 • Banner-04.png
 • Banner-03.png
 • Banner-12.png
 • Banner-11.png
 • Banner-01.png
 • Banner-08.png
 • Banner-10.png
 • Banner-07.png
 • Banner-06.png

34.2 km, 06:30:48


Foto's: Google+ Album

Na een maand wordt het toch weer hoog tijd voor een lekker wandelingetje. Daarom heb ik om 05:15 uur de wekker gezet. Vandaag zijn de laatste 2 Boerenlandpaden de beurt. De Balkengatroute heeft een lengte van 6 km en de Weipoortroute 9,5 km. Deze wandeling wordt uitgebreid met een rondje recreatiegebied Vlietland in Leidschendam Voorburg.

Om 06:00 uur parkeer ik de auto op de carpoolplaats langs de A4 bij Zoeterwoude-Dorp. Ik zet mijn GPS aan en bind m.n rugzak op mijn rug. Eerst steek ik de kruising over en loop een klein stukje door Zoeterwoude Dorp. En eigenlijk loop ik ook meteen het dorp weer uit. Via Miening en de Kruisherenweg kom ik aan de noordkant van de A4. Net over de A4 staat het prachtige oude klooster dat nu in gebruik is als studentenhuis. Via een oude draaiburg kom ik op het Boerenpad, niet te verwarren met het boerenlandpad. Een stukje verder ga ik langs de Vrouwevaart lopen. Over de dijk is wel vaker gelopen maar het is niet echt een wandelpad. Maar goed, wat niet is kan natuurlijk wel komen.

Via de Lammebrug loop ik over de Voorschoterweg richting voorschoten. graag zou ik langs de Vliet gelopen hebben, maar het eerste deel val het Delftse Jaagpad is afgesloten vanwege de bouw van een grote woontoren. De route moet dus even omgelegd worden. Gelukkig ben ik in het ouderwets herberekenen sneller dan menig navigatiesysteem en weet als snel een alternatieve route te bedenken. Uiteindelijk kom ik dan toch uit het Delftse Jaagpad langs de Vliet. Als ik bij de aansluiting met de Korte Vliet kom moet ik even terug naar de Voorschoterweg en kan vervolgens weer direct langs de Vliet verder. Via een klein parkje loop ik langs een oude vervallen jachtwerf en kom uiteindelijk op de Hofweg/Voorschoterweg weer uit. Om vanaf hier bij recreatiegebied Vlietland te komen zal ik eerst de woonwijk Vlietwijk van Voorschoten moeten doorkruisen. Gelukkig is dat niet zo moeilijk omdat de Vlietland hier al met borden staat aangegeven.

Als ik de jachhaven gepasseerd ben ga ik langs het water lopen over het brasempad. Na een paar kilometer langs het water gelopen te hebben kom ik bij de Knipweg aan die een scheiding vormt tussen het recreatie gebied en de vogelplas Starrevaart. Deze plas is een stuk minder diep dat de eerste en is speciaal aangelegd voor watervogels. En met succes zou ik zeggen. Je ziet er diverse soorten en maten. In de Vogelkijkhut De Vogelknip raak ik aan de praat met een man die me er alles over weet te vertellen. Met zijn verrekijkers zit hij al vanaf 05:00 uur in de hut. En ik maar denken dat ik gek was. Natuurlijk zou ik ook nog wel uren door zo'n kijker kunnen kijken om mijn vogelkennis wat op peil te brengen, maar helaas moet ik weer door. Zachtjes trek ik de deur van de vogelhut weer dicht en vervolg mijn weg. 

Als ik bij het Bakkerpad aankom volg ik deze totdat, totdat..... Tja, totdat ik weer terug ben waar ik vandaan kwam. Het ommetje was mooi, maar het eilandje bracht me helaas niet verder. Maar goed uiteindelijk kom ik toch op de Hofvlietweg die mij weer richting de Europaweg en het klooster zal brengen. Als ik de Europaweg bereikt heb slag ik rechtsaf en steek de A4 weer over. Nu heb ik weer aan de rand van Zoeterwoude Dorp en kan begonnen worden met de Boerenland paden. De Laan van Oud Raadwijk loop ik helemaal tot het einde uit totdat ik bij een tweetal boerderijen kom. Hier sla ik rechtsaf het erf van de boerderij op. Vanaf het erf begint het echt werk, weiland! De volgende kilometer is dus heerlijk vlaaien trappen. Maar niet voordat ik een foto gemaakt heb van een echte Strontvlieg (Scatophaga stercoraria). Zo, nu kan mijn schoenmaatje 44 er vol in. Heerlijk ruikt dat!

Aan het einde van die stuk weiland staat de Grotemolen. De molen uit 1626 werd na het te pletter vallen van het bovenhuis in 1972 na een heftige storm in 1975 weer in ere hersteld. De molen weet de Grote polder nu met een vijzel droog te houden door het water 1,5 meter op te voeren naar de voorboezem. Ik vervolg mijn weg instinctief en vergeet even de bordjes van het Boerenlandpad te volgen. Hierdoor wijk ik een klein beetje af van de route. Maar dit is geen probleem omdat het uiteindelijk op hetzelfde punt uit komt.

Via de Zwetweg kom ik uit op de Burmadeweg. Hier zitten twee mannen aan een tafeltje met daarop plastic bekertjes. Mijn uitgeputte voorkomen deed de heren besluit mij iets te dringen aan te bieden. En dat kon ik natuurlijk niet weigeren. De heren zaten met drankjes langs de kant van de weg voor de deelnemers van een fietstoch. Tweemaal per jaar organiseert voetbalvereniging RKDEO uit Nootdorp een fietstocht, en zij verzorgen deze koek-en-zopie tent. Na een klein praatje vervolg ik mijn weg richting Zoeterwoude Dorp.

Als ik de Weipoortsevliet ben overgestoken sla ik linksaf richting de Nieuweweg. Via het weiland loop ik, parallel aan de Nieuweweg richting het sportterrein van Zoeterwoude om vervolgens op de Zuidbuurtseweg uit te komen.

De reis gaat nu richting de A4 waar de windmolens van energiebedrijf Prodeon staan te draaien. Deze 2,3MW turbines van de duitse fabrikant Enercon heeft een ashoogte van 64 meter en een rotordiameter van 71 meter. Dat komt op een totale hoogte van bijna 100 meter. En of het nu mooi staat in het landschap of niet, het blijft een prachtig gezicht om deze machines te horen en zien werken.

Via het Papenmeer kom ik uiteindelijk aan de voet van de afslaf van de A4 te lopen en kom zo uit op de carpoolplaats waar mijn auto geparkeerd staat.

Vandaag sluit ik af met een afstand van 35,8 km en een gemiddelde snelheid van 5,8 km/uur. Waarschijnlijk is de oorzaak van de lage snelheid te wijten aan het vele gras dat ik vandaag bewandeld heb.


DaGaroete Hans.