• Banner-04.png
 • Banner-03.png
 • Banner-08.png
 • Banner-09.png
 • Banner-07.png
 • Banner-01.png
 • Banner-06.png
 • Banner-10.png
 • Banner-12.png
 • Banner-05.png
 • Banner-11.png
 • Banner-02.png

37.7 km, n/aFoto's: Google+ Album


Ruim een half uur voordat de wekker gaat wordt ik al wakker. Ik denk nog even na, maar als ik de merels buiten al hoor fluiten stap ik mijn bed uit. Na een vlot ontbijtje stap ik om 5:30 uur naar buiten en kan de wandeling beginnen. De plannen zijn om de 38 km route van de Veenlandtocht te gaan controleren aan de hand van de uitgeschreven route die de wandelaars meekrijgen. Nou, daar gaattie dan.

 
Via het centrum van Alphen aan den Rijn loop ik over de Alphense Brug waarna ik direct linksaf sla en de Mandersloosstraat en de Hooftstraat volg tot aan Café de Heul. Langs de Oude Rijn loop ik verder en ga via de Lage Waard naar Café de Hoek. Hier is al redelijk wat activiteit de zien en besluit even een kop koffie te halen.
Op het terras staan een aantal bekende die vandaag meelopen met de Omloop van het Groene Hart en nog wat andere bekende van o.a. de Avond 4-Daagse in Hazerswoude-Dorp. Na de koffie, en een half uur oponthoud, verlaat ik het terras en vervolg ik mijn eigen route richting Café de Meester in Zoeterwoude.
 
Langs de Oude Rijn loop ik naar Hazerswoude Groenedijk en volg vanaf daar de Groenestein en het Groenendijksepad richting de N11. Via het Barrepad kom ik uit bij de Weipoortsewetering. Lopend op de dijk zie ik in opeens onder aan de dijk een tentje staan op de vrije kampeerplaats. Bij de tent loopt Richard uit Zaanstad en is bezig met zijn ontbijt. Hij is was zijn uitrusting aan het testen en op een paar kleine dingen goed bevallen. Om zijn tentje had hij met takken een stukje afgebakend om de nieuwsgierige schapen op een afstandje te houden. Na zijn ontbijt zou hij, vanwege het slecht weer naar huis toe gaan.
 
  
 
Mijn wandeling gaat weer door en omdat de Boerenlandpaden tot 15 juni niet toegankelijk zijn voor wandelaars, loop ik via het Molenpad richting Zoeterwoude. via het watertje ga ik naar Café de Meester. Het begint zo langzamerhand een kroegentocht te lijken. Café de Meester, één van de controleposten tijdens de Veenlandtocht, is op dit uur van de dag nog gesloten en zal op koffie moeten wachten tot bij Jeu de Boer.
Vanaf Café de Meester gaan d wandelaars van de Veenlandtocht door de weilanden richting de Weipoort. Vanwege het broedseizoen van de weidevogels loop ik over de Nieuwe Weg richting de Weipoort. over het Weddepad ga ik naar de Burmadeweg. Halverwege het Weddepad zie ik in de verte een aantal wandelaars lopen van Sportief Wandelgroep Zoetermeer. Ik ga een stapje harder lopen en probeer gelijk met deze wandelaars bij de Burmadeweg aan te komen. Omdat de groep zoekende is loop ik wat op ze in. Uiteindelijk haal ik ze in en kan ik eindelijk even een praatje met ze maken. De enthousiaste groep wandelaars is onderdeel van een grote groep van 300 wandelaars uit Zoetermeer. Jammer dat wij in Alphen aan den Rijn niet zo´n wandelgroep hebben. Alhoewel, de Sportvrouw doet natuurlijk heel goed haar best. Ze hebben zelfs een speciaal trainingsprogramma (M/V) voor de Veenlandtocht. 
 
Na een klein ommetje zit ik weer op de route en loop ik richting Jeu de Boer. Om even over 10:00 uur kom ik daar aan. Foutje in de planning!!! Omdat ik een half uur eerder ben vertrokken ben ik ook een half uur eerder bij Jeu de Boer en sta ik voor een gesloten deur. Maar, het geluk lacht mij toe en in de verte komt een blauwe VW-transporter aanrijden. Op verzoek mag ik de officiële opening (op 2e Pinksterdag 2013) bijwonen en met een simpele handbeweging wordt Jeu de Boer voor geopend verklaard.
Helaas is het niet anders, maar nu MOET ik wel tijd maken voor kop heerlijke verse koffie met een smakelijk Hazerswoudje. Ja, het leven van een wandelaars is zwaar, heel zwaar!.
 
   
 
Nu deze korte onderbreking stap ik weer op en zie in de verte nog meer wandelaars lopen die heel graag een flyer van mij willen ontvangen. Hoe ik dat zo zeker weet? Alle wandelaars die aansprak met de vraag: "Mag ik u wat moois aanbieden?", beantwoorden de vraag allemaal met ja. Tja, mensenkennis noem ik dat.
Op de Burgemeester Smitweg kom ik nog een groep wandelaars tegen en raak ik weer aan de praat. Eigenlijk best gezellig van die georganiseerde tochten, je komt zo nog eens iemand tegen. Het laatste stuk loop ik maar alleen en merk dat het tempo flink afgezakt was. Misschien is dat wel de reden dat ik liever alleen loop.
 
Voordat de regen echt begint door te zetten ben ik gelukkig thuis en is het tijd voor een verfrissende douche. Ondanks het vele oponthoud door het praten, koffie drinken en nog meer praten ben ik toch na 6,5 uur weer thuis met 38,7 km op de teller. 
 
DaGaroete Hans.