• Banner-03.png
 • Banner-10.png
 • Banner-05.png
 • Banner-12.png
 • Banner-11.png
 • Banner-07.png
 • Banner-02.png
 • Banner-04.png
 • Banner-06.png
 • Banner-01.png
 • Banner-08.png
 • Banner-09.png

36.1 km, 06:22:05


Foto's: Google+ Album

Daar gaan we weer. Deze ochtend geeft de thermometer 6 graden aan. Het is bewolkt en de straat is nog nat. Het lijkt er dus op dat ik het vandaag niet droog zal houden. Als ik de deur uitstap zie merk ik waarom de straat nat is. Het regent. Maar dat mag in iedergeval de pret niet drukken. Via het oude station van Alphen aan den Rijn loop ik over de Prins Bernhardlaan richting de Albert Sweitscherbrug. Nadat ik deze ben overgestoken ben ga ik na een paar honderd meter rechtsaf over het Dijkslootpad langs het water lopen.

Via het tunneltje loop ik onder de Zegerbaan door en vervolg over het Windepad richting Ter Aar. Vlak voor het einde van de weg ga ik een bruggetje over en duik de woonwijk in die erachter ligt. Via deze woonwijk loop ik door naar een parkje. Het lijkt wel of ze hier altijd aan het werk zijn. Nu liggen er weer groten hopen zand en het pad is een grote blubberpoel geworden. Na wat glibberwerk kom ik aan bij het Aarkanaal. Dit kanaal was vroeger een veenriviertje met de naam De Aar. Bij het Aarkanaal ga ik in noordelijke richting naar de ophaalbrug. Deze steek ik, net zoals vorige keer, over en vervolg mijn weg over de Kerkweg richting de Hogedijk in Korteraar. Lopend op de Hogedijk zie ik aan de linkerkant de polder Nieuwkoop. Het geeft toch een mooi plaatje. Al die ruimte dat die platte land je geeft, prachtig! Het contrast tussen het groene gras en de zwarte houten hekken is prachtig om te zien.

De reis gaat verder richting Aarlanderveen. Tijd voor een lekker bakkie koffie. Het oude Rechthuis is volgens het bordje geopend, maar de deur zit echt dicht. Jammer, want met dit weer kan ik wel wat warms gebruiken. Via Zuideinde loop ik richting Nieuwkoop. Hier is ook alles uitgestorven. Alhoewel, dat is niet helemaal waar. Het valt mij op de er veel hradlopers actief bezig zijn. Het zal wel te maken hebben met 20 van Alphen die 11 Maart gehouden word. Zoveel mensen heb ik nog nooit een goedemorgen gewenst tijdens een wandeling.

Dan loop ik, over het smalle fietspad dat door de Nieuwkoopse Plassen loopt, naar de Meije loopt. Het is nu ongeveer 9 uur en de regen lijkt te zijn gestopt. De eerste drie uur waren bijzonder vochtig en nu kan eindelijk de Poncho terug in de tas. De eerste bloemen van het Groot Hoefblad zijn alweer langs de kant te zien. Op de brug kom ik een paar fietsers tegen die van het uitzicht staan te genieten. Zo te zien hebben ze hiervoor over een blubberpad gereden. Beide fietsers zitten onder de sproeten en zijn door en door nat. Kijk, dat schept toch een band. We vervolgen onze weg en de e watertoren van de Meije is al in zicht. Deze watertoren doet zijn naam eer aan en het begint weer spontaan te regenen. Ik hijs mezelf weer in het slechtweer-outfit en eet onder het lopen door even een broodje. De regen begint weer serieuze vormen aan te nemen en wordt zelfs irritant.

Als ik bij restaurant Meijezicht aankom besluit ik de aanbieding van de dag maar eens soldaat te maken. Twee koppen koffie en een stuk gebak voor maar EUR 4,-. Geen geld toch, voor even rustige bij de kachel zitten en een lekker kopje koffie. Na zo'n 20 minuten te zijn opgedroogd besluit ik weer verder te lopen. Het is uiteindelijk ook droog geworden en ik kan definitief mijn poncho opruimen.Als ik de Meije uitloop ga ik linksaf richting Bodegraven. Langs de kant zitten ook alweer de eerste vissers. Deze vissers, overstekende kikkers en regenwormen, bloesem van het Groot Hoefblad, een lammetje, dit zullen de eerste tekenen van het voorjaar wel zijn. Via de Burgemeester Crolesbrug ga ik richting Zwammerdam. Hier steek ik de nogmaals de Oude Rijn over en ga aan de noordkant van de Oude Rijn lopen. Het laatste stukje van een paar kilometer naar Alphen aan de Rijn kan beginnen.

Via de hefbrug Gouwesluis loop ik naar huis. Vandaag heb ik 36,5 kilometer gelopen met een teleurstellend gemiddelde snelheid van 5,7 km/uur, maar gezien de lange stop is dat eigenlijk niet slecht.


DaGaroete Hans.