• Banner-05.png
 • Banner-09.png
 • Banner-07.png
 • Banner-06.png
 • Banner-11.png
 • Banner-08.png
 • Banner-10.png
 • Banner-03.png
 • Banner-01.png
 • Banner-12.png
 • Banner-04.png
 • Banner-02.png

38.9 km, n/aGoogle+ Album

 
Met een beetje twijfel stap ik om 06:00 uur naar buiten voor een lekkere wandeling. Waarom twijfel zal je je afvragen. De eerste twijfel komt doordat het deze ochtend erg buiig kan zijn, en de tweede is de lengte van de wandeling. Normaal is 40 km geen probleem, maar de afgelopen 3 maanden heb ik niet veel meer gelopen. Het kan dus een beetje zwaar worden.
 
Bij vertrek is het droog en windstil. Na een kwartiertje lopen trek ik mijn jas al uit en gaat de voettocht verder in een T-shirt. Zoals gebruikelijk is het erg rustig op de wegen en loop ik zonder ook maar iemand tegen te komen tot voorbij de Alphense golfclub.
 
Nadat ik de Zegerbaan gepasseerd ben volg ik de wandelroute Rondom Alphen. Eerste een stukje richting Ter Aar en daarna over de dijk langs de Schoutenvaart richting Aarlanderveen.
De schoeiing langs deze vaart zijn/worden vervangen en het wandelpad is nu eigenlijk onbegaanbaar geworden. Gelukkig is het pad nog niet zolang open en zal er nog niet veel gebruik van het pad gemaakt worden. Ik hoop dat volgend voorjaar de dijk weer begaanbaar is.
 
   
 
Aan het einde van de dijk, bij gemaal Nieuwkoop, krijg ik de eerste serieuze regenbui over me heen en hijs ik mezelf in een regenpak. Daarvoor spetterde het wel een beetje maar dat was verder niet storend. Als een wandelende mummie vervolg ik mijn weg richting Aarlanderveen over de Hogedijk.
 
Na een ommetje langs de molenviergang kom ik via het Pad van Kempenaar weer in Aarlanderveen. De Hogedijk loopt aan deze kant van het dorp verder en sinds kort kan daar ook gewandeld worden. Het nieuwe pad heet Pad van Wingelaar en ligt ten Noord-Oosten van Aarlanderveen. Aan het einde van het onverharde pad gaan voor de eerste keer de schoenen uit en is het tijd om mijn sokken uit te wringen. Tja, die waterdichte schoenen zijn dus echt waterdicht! Al het water dat naar binnen komt gaat er namelijk nooit meer uit.
 
Met 'droge' sokken loop ik naar Nieuwkoop en daarna, via het Meijepad naar Meije. Het is net even droog en ik besluit bij de watertoren 'Piet Potlood' een broodje te eten. Na dit heerlijke ontbijt ga ik over de Meije richting Zwammerdam.
 
Vanaf de Meije loopt de route weer deels door het weiland. Aan het einde van het onverharde gedeelte gaan de schoenen weer uit en wring ik mijn sokken uit. ik daag hierbij alle schoenfabrikanten uit om mij waterdichte wandelschoenen te leveren  die na 6 maanden nog steeds waterdicht zijn. Wie durft??
 
   
 
Het laatste stuk gaat via de Ziende, de Achtermiddenweg en de Molenviergang naar Alphen aan den Rijn. De route werd nog even onderbroken door een koffiestop bij de Vooruitgang. De waakhond die daar over het erf scharrelt is een echte allemansvriend. Na een paar aaien over zijn kop kan ik eindelijk ongestoord mijn koffie opdrinken.
 
 
Daarna snel naar huis voor de volgende bui naar beneden komt zetten. 
 
DaGaroete Hans.