• Banner-10.png
 • Banner-09.png
 • Banner-01.png
 • Banner-05.png
 • Banner-07.png
 • Banner-12.png
 • Banner-11.png
 • Banner-08.png
 • Banner-03.png
 • Banner-06.png
 • Banner-04.png
 • Banner-02.png

38.2 km, n/a


Fotoalbum: Google+ Albums

 

Met een temperatuur van -4 graden is het een beetje aan de frisse kant om te gaan lopen maar toch vertrek ik om exact 6 uur. De lucht is helder en de sterren zijn goed zichtbaar. In het zuiden is zelfs een klein streepje van de opkomende maan te zien. Helaas loop ik in het begin in Noordelijke richting en zal ik de maan niet veel zien. Via de Prins Bernhardlaan en de Prinses Irenelaan loop ik langs de oude chocoladefabriek van de Baronie. Het gebouw staat al jaren leeg en de bedoeling is om dit ooit eens om te bouwen tot woningen en winkels. Via de Hoorn gaat de route verder richting Hazerswoude Rijndijk en Koudekerk aan den Rijn. Hier steek ik de Koudekerksebrug over en ga aan de noordzijde van de Oude Rijn richting Leiderdorp. Eenmaal in Leiden aangekomen is er tijd voor een korte rustpauze. De eerste de beste passant (man met hond) komt even een praatje maken. Niet dat ik daar een hekel aan heb, maar een hele preek over jongeren die er in zijn parkje een puinzooi van maken gaat net even te ver. Hij begon nog net niet te zeuren dat ik op 'zijn' bank zat. Snel inpakken en wegwezen.

De route gaat verder over de Zijldijk en ik kom langs de oude meelfabriek die nu omgetoverd is tot een prachtig restaurant met de naam Zijlstroom. Ik gluur nog even door het raam naar binnen, maak een foto en vervolg mijn route weer. Ondertussen is de heldere hemel gevuld met wolken waaruit wat neerslag valt. Ook is de wind wat aangetrokken vanuit oostelijke richting, en laat ik nu net die kant op lopen. Het kan niet beter!


Over de Nieuweweg en de Leidseweg loop ik richting Oud Ade waar ik even de R.K. kerk van de parochie Sint Bavo bezoek. Een aardige vrouw geeft me een blad met daarop de historie van de kerk en ik wandel even door de uit 1868 stammende kerk. Als ik weer buiten kom hoor ik het geluid van een specht en sta even stil om de luisteren waar het geluid vandaan komt. Niet veel later hoor ik het weer en ga met mijn camera in de aanslag op zoek naar het beestje. Volgens mij mag ik wel spreken van een unieke gebeurtenis als ik deze specht op de foto weet te zetten. De flinke vogel schijnt (achteraf) een Grote Bonte Specht te zijn.

Na deze goede vangst op de gevoelige plaat loop ik verder richting Rijpwetering waar ik mezelf probeer uit te nodigen voor een kop koffie bij mijn Taekwondo-trainer. Helaas kreeg ik op mijn SMS geen antwoord en toen ik hem probeerde te bellen was zijn toestel uit. Zou dat toeval zijn of is er opzet in het spel? Ik zal het moeten doen met een zelf meegebracht kopje warme chocolademelk op een nat en koud bankje langs het talud van de snelweg. Echt gezellig!

Na mijn korte pauze loop ik door richting Hoogmade. Als ik de ophaal brug gepasseerd ben loop ik twee wandelaars tegen het lijf. Vreselijk is dat, van die mensen met hele goede ogen die vanaf honderd meter afstand je kop herkennen en meteen je naam roepen. Ik moet altijd eerste even denken wie ik eigenlijk voor me heb. Maar goed, als ze dichterbij komen blijken het Geoffrey Pieloor en een vriend te zijn die aan het trainen zijn voor de 4-Daagse van Nijmegen. Met hun route van 37 km denk ik dat ze aardig op schema zitten en dat de Nijmeegse vierdaagse een makkie moet zijn. Toevallig had ik een flyer van de Veenlandtocht bij me en overhandig die aan de mannen.


Ondertussen krijg ik een SMS binnen met de boodschap dat de koffie klaar staat in Rijpwetering. Ik denk toch dat ik de kortste route naar huis kies in plaats van terug te lopen naar Rijpwetering. Mijn route gaat verder langs de Wijde Aa richting Woubrugge. In Woubrugge neem ik nog even een korte rustpauze en voer ondertussen even de eendjes. Helaas is er een vrouwtjes eend die plotseling erg hard begint te snateren waardoor alle andere eenden weg zwemmen en het brood in het water achterlaten. Het moet toch niet gekker worden? Gelukkig hebben de meeuwen er wel oog voor en pakken het brood vanuit de lucht uit het water.

Na mijn korte pauze ga ik verder met mijn route en loop richting 's Molenaarsbrug in Alphen aan den Rijn. Daar sla ik linksaf en loop langs de Oude Rijn richting de Hooftstraat, Van Mandersloostraat en de Raadhuisstraat om via de Swaenswijkbrug richting Kerk en Zanen te lopen. Voor vandaag zit deze wandelroute er weer op en staat de teller op 38,7 km.

DaGaroete Hans.